© FILIP SPOELDERS

Fietskluis: 23 herstellingen in vier maanden

De eerste fietskluis die eind september in Kontich langs de fietsostrade Antwerpen-Mechelen werd geplaatst, is na dik vier maanden goed voor 23 fietsherstellingen. De andere kluizen

zijn op komst.

fisp

De provincie Antwerpen lanceerde het fietskluisproefproject aan het station van Kontich. Fietsers die een technisch probleem hebben en niet meer verder kunnen met hun tweewieler, kunnen sinds enkele maanden hun fiets in zo’n kluis achterlaten. In ruil nemen ze de elektrische fiets uit de kluis en rijden ze daarmee verder tot hun fiets weer hersteld in de box staat.

De herstellingen worden uitgevoerd door het sociaal tewerkstellingsbedrijf Werkmmaat. “Ik heb net de eerste telling doorgegeven aan de provincie. Sinds oktober zitten we aan 23 herstellingen. Voor deze ene box in Kontich is dat zeker een mooi resultaat. De problemen die het meest voorkwamen waren lekke banden en afgevallen kettingen”, aldus Erwin Lauriks.

Normaal moeten er nog zeven kluizen bijkomen: in Mortsel, Hove, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Mechelen. “Een aantal kluizen staat er al, maar ze zijn nog niet operationeel. De fietskluis in Kontich is gekoppeld aan het elektriciteitsnetwerk en dat brengt de nodige kosten met zich mee. Daarom optimaliseert de producent de modellen door ze op zonnepanelen te laten werken. Als die klaar zijn, zullen de betrokken gemeentebesturen en de provincie de werking nog eens extra in de verf zetten.”