Direct naar artikelinhoud
EK Zwemmen

Kimberly Buys pakt EK-brons: "Nu hoor ik bij de grootsten"

Kimberly Buys (links) glundert met haar bronzen medaille in de hand. Naast haar Europees kampioen Sarah Sjöström (midden) en de Deense Emilie Beckmann (rechts).Beeld AP

België heeft er lang op moeten wachten: Kimberly Buys pakte op de 50m vlinder de eerste individuele EK-medaille in groot bad sinds 2000. Het brons bekroont haar carrière na de eerdere domper op de 100m vlinder.

#TheMoment. Deze hashtag siert overal in Glasgow de panelen om het eerste multisport-EK te promoten. De slogan past symbolisch bij Buys: ze greep haar 'moment'. Eindelijk heeft ze een medaille in een groot kampioenschap in groot bad. De hashtag had haar zelfs geïnspireerd, zei ze met het brons rond haar nek: "Ik heb het bewust getweet voor de race: 'Klaar voor speedy stuff. #TheMoment.' Dit moest mijn moment zijn. Ik voelde me vastberaden: 'Kimberly, nu pak je gewoon die medaille.'"

Begrijpelijk dat Buys immens geluk voelde na het aantikken op de 50m vlinder, toen ze de '3' achter haar naam zag staan. Een beetje zoals Pieter Timmers na zijn olympisch zilver in Rio. Hij sloeg toen uit pure verbazing zijn hand voor zijn mond en blikte vol ongeloof naar de '2'. Buys lacht: "Ik keek ook eerst naar mijn plaats op het scorebord, mijn tijd kon me niets schelen." Ook al zijn dit geen Spelen, toch zal Buys dit brons koesteren voor het leven. Na haar overvloed aan Belgische records en titels, de vele internationale ereplaatsen - vorig jaar nog knap zevende op de 50m vlinder op het WK - is dit voor haar op 29-jarige leeftijd een tastbare bekroning van haar lange carrière.

En wat scheelt het op de 50m vlinder? Honderdsten. Ja, de Zweedse Sarah Sjöström steekt er in de sprint op de vlinderslag bovenuit - haar collectie gouden medailles op grote kampioenschappen overstijgt de twintig stuks - en zij was ook nu onaantastbaar. Maar Buys' brons kwam twee honderdsten na het zilver van Beckman en drie honderdsten voor het nummer vier Schmidtke. Een vingerknip duurt langer. Gelukkig heeft de sterke eindsprint van Buys geloond, na haar mindere start. Coach Ronald Gaastra vergelijkt Buys zo: "Kimberly zwemt als een steen die van een rots rolt, steeds sneller."

'Kimberly is een voorbeeld voor alle topatleten. Ze leeft in het water, ze is een vis'
Ronald Gaastra, coach Kimberly Buys

Ook de podiumfoto zal Buys mogen inkaderen. Naast superkampioene Sjöström. "Ze heeft me ook gefeliciteerd. 'Well done.' Ze besefte wellicht dat ik voor het eerst op een EK lange baan op het podium stond." En om haar brons ook even in schaars Belgisch perspectief te zetten: de laatste individuele EK-medaille dateert al van Helsinki in 2000. Yseult Gervy won toen brons op de 400m wissel. Buys: "Als het al zo lang geleden is voor België, dan kan ik mij nu toch tot de grootste zwemsters van België rekenen. Maar ik besef ook: mocht ik enkele kilometers verderop, in Nederland, zijn geboren, dan zou het misschien minder weerklank krijgen." Buys weet het: Nederland stapelt meestal EK-medailles op.

Nieuw contract

Gaastra is ook een Nederlandse coach. Na zijn olympisch goud met Frédérik Deburghgraeve en het zilver van Pieter Timmers staat dit EK-brons met Buys ook mooi. En zeggen dat hij haar de mantel had uitgeveegd na haar gemiste finale op de 100m vlinder, de olympische afstand waardoor Buys haar topsportcontract dreigt te verliezen. En of het dan nog zin heeft om door te gaan, vroeg Buys zich ontredderd af.

Maar Sport Vlaanderen zou nu wel heel zwaar uit de bocht gaan, mocht het dat contract niet verlengen. Buys zwom op dit EK twee WK-limieten, zette in de reeksen van de 100m vlinder een finalewaardige tijd neer en won een medaille. Sinds 2017, het WK indachtig, is Buys tout court de beste Belgische zwemster.

De verbale uitval van Gaastra bleef ook niet hangen. Buys kent haar leermeester, en omgekeerd. Beiden omhelsden elkaar innig na het brons. Het respect van Gaastra voor Buys is enorm. Hij traint haar al dertien jaar. "Ik heb haar nooit een keer weten zeuren. Ze is een voorbeeld voor alle topatleten. Ze leeft in het water, ze is een vis."

En met haar brons redt Buys ook het EK voor België. Tot de medaille van Buys was de buit erg schraal, de magerste sinds 2006: drie EK-finales, slechts één PR verbeterd én nul BR's. "Daarover kunnen we niet tevreden zijn. Dat moeten we evalueren", zei hoofdtrainer Rik Valcke. Maar niet alles was kommer en kwel op dit EK: Louis Croenen stond recht op de 200m vlinder, Fanny Lecluyse is nog niet afgeschreven en dankzij Buys is er dus dat slotakkoord in stijl.