Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Melissa Depraetere (Vooruit): ‘Wie niet wil integreren, verliest zijn geld’

Melissa Depraetere.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News

Nieuwkomers die niet willen integreren, zullen hun geld verliezen. Dat standpunt brengt interimvoorzitter van Vooruit Melissa Depraetere naar voren in De Zondag. ‘Dat gaat over rechten en plichten. Wij zouden voor nieuwkomers het leefloon vervangen door integratiesteun. Wie niet wil integreren, verliest zijn geld.’

, en

“Als je bijvoorbeeld een sociale woning wil, dan moet je de taal leren en een job zoeken”, gaat Depraetere verder. “Dat zijn onze voorwaarden.” Tegelijk vraagt ze zich af hoeveel mensen niet zouden willen integreren. “Héél weinig. Het probleem is dat nieuwkomers zich vaak in de steek gelaten voelen, dat niemand naar hen omkijkt. Dat willen wij veranderen. Wij willen hen stimuleren. Wij vinden het bijvoorbeeld niet goed dat de Vlaamse regering de taalcursussen betalend heeft gemaakt. Op die manier maak je de integratie moeilijker.”

Vooruit stapt enkel in een volgende federale regering als er een fiscale hervorming komt. Die moet het verschil tussen werken en niet-werken groter maken. “500 euro is een mooi streefcijfer”, zegt Depraetere. “Wij willen de lasten op arbeid verlagen en verschuiven naar vermogen, want het geld moet van ergens komen. Maar dat zal niet volstaan. Tegelijk moet de VDAB veel aanklampender worden.”

Van een beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkering wil Depraetere niet weten. Wel herhaalt ze het pleidooi voor de basisbaan, zoals haar voorganger Conner Rousseau vorig jaar in aanloop naar 1 mei deed. “Als iemand na twee jaar echt geen werk vindt, dan willen wij vanuit de overheid een basisbaan aanbieden, uiteraard met volwaardig loon en sociale rechten”, zegt de West-Vlaamse. Wie weigert, wacht een financiële sanctie. “Maar dat zal niet over veel mensen gaan, hoor”, aldus nog Depraetere.