Direct naar artikelinhoud
Bioritme

Geknoei met bioritme maakt moderne mens ziek, waarschuwen wetenschappers

Geknoei met bioritme maakt moderne mens ziek, waarschuwen wetenschappers
Beeld Getty Images/iStockphoto

De moderne mens knoeit te vaak met zijn bioritme en werkt zo ziektes in de hand, waarschuwen wetenschappers op basis van een studie die verschijnt in het vakblad PNAS.

We zijn niet gemaakt om nachten lang naar lichtschermen te kijken, nachtwerk te doen of intercontinentaal te reizen, waarschuwen de Japanse en Amerikaanse onderzoekers die het onderzoek voerden. “Als we met onze biologische klok knoeien, knoeien we verregaand met onze gezondheid”, klinkt het.

Onze biologische klok zou eigenlijk simpelweg het opkomen en ondergaan van de zon moeten volgen, maar is op dit moment veel te artificieel ingedeeld, vinden de onderzoekers. Zo vergroot de kans op chronische ziekten als obesitas of kanker.

Het onderzoek, dat verschijnt in het vakblad PNAS, toont aan dat het eiwit HNF4A, dat geproduceerd wordt als onze interne klok verstoord is, gevoelige mechanismen in ons lichaam verstoort en steeds meer deel begint uit te maken van ons lichaam.

‘Mensen zijn niet geëvolueerd voor nachtdiensten, nachtverlichting en intercontinentale reizen’
Neuroloog en medeauteur Steve Kay

“Mensen zijn niet geëvolueerd voor nachtdiensten, nachtverlichting en intercontinentale reizen. Deze moderne uitdagingen vormen een langetermijnbedreiging voor ons bioritme en voor onze gezondheid”, concludeert neuroloog en medeauteur Steve Kay van de University of Southern California.