© RR

Voortvluchtige ‘peetvader’ Antwerpse Y.-clan vanuit schuiloord in Turkije: “Laat mij alsjeblieft naar België komen”

Hij is niet de grote vis, laat staan de grote maffiabaas die men hem toedicht, zweert Bayram Y. (38) vanuit Turkije. Het Antwerpse gerecht maakt al maanden vergeefs jacht op de vermeende drugscrimineel, maar hij steekt zich niet weg. “Ik zou niets liever willen dan de naam van mijn familie in België te komen zuiveren.”

Pieter Huyberechts

“Istanboel. Schrijf maar op dat ik mij hier koest houd, geen probleem.”

Bayram Y. (38) is niet van de aardbol verdwenen en is eigenlijk vlot bereikbaar voor een voortvluchtige ‘peetvader’. Vanuit de Turkse stad volgt hij samen met zijn eveneens voortvluchtige broer Corc Y. wat er in Antwerpen aan het gebeuren is.

Als onze redactie hem aan de lijn krijgt, weet hij al dat de raadkamer de aanhouding van drie van zijn clanleden heeft verlengd. De rest van de familie komt eerstdaags aan bod.

Geen heilig boontje

Met 46 huiszoekingen in het Antwerpse is de reputatie van de Assyrische clan definitief naar de vaantjes, beseft hij. “Mijn vriendin, mijn vader van 71, mijn nonkels, mijn neven, een broer, iedereen hebben ze in de cel gestopt. En ik ben zogezegd de grote maffiabaas? Laat mij niet lachen.”

De Assyrische Turk geeft toe dat hij geen heilig boontje is geweest. Maar jarenlang de cocaïnehandel in de Antwerpse haven mee organiseren, zoals het gerecht meent, vindt hij meer dan enkele bruggen te ver.

Hij spreekt van een (politiek) complot en belastende telefoontaps gebaseerd op interne ruzies met mensen die hem geen succes gunnen. “Maar zijn er ergens drugs gevonden? Of wapens?”

Omdat hij een van ’s lands meest gezochte mannen is, weet hij dat hij in België meteen opgepakt wordt. “Toch smeek ik jullie: laat mij naar België komen.”

Hij beweert dat hij als vroegere politieke vluchteling na zijn vlucht uit België geen visum meer krijgt. Ook zijn crimineel verleden helpt de zaak niet vooruit, zegt een asielspecialist. “Ik wil mijn naam komen zuiveren. En de rechercheurs aantonen dat ik niet op mijn neef Marsin heb laten schieten.”

Die neef, tot voor kort planner in de haven, kreeg in augustus 2017 vijf kogels in de benen nadat een belangrijke lading cocaïne in beslag was genomen. “Marsin is slachtoffer geworden van Marokkaanse gangsters.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER