Extra controleurs op pad om te controleren of jongeren drank kopen op laatste examendag of tijdens match Rode Duivels

© Dirk Kerstens

Morgen zijn voor heel wat scholieren de examens gedaan en zaterdagmiddag spelen de Rode Duivels hun tweede WK-match. Het staat vast dat er heel wat bier zal vloeien. Om drankmisbruik bij minderjarige tieners tegen te gaan, kondigt Volksgezondheid nu al extra controles aan. “We willen vermijden dat kinderen té makkelijk aan drank raken.”

Marc Klifman

© Dirk Kerstens

Een feest mag het zijn. Een feest moet het zijn. Maar minderjarigen die dronken over straat zwalpen, daar mag van Volksgezondheid geen sprake zijn. Het wordt dus een druk weekend voor de drankcontroleurs, want morgenmiddag eindigen in Vlaanderen op heel wat middelbare scholen de examens. “Dat er gefeest mag worden, is evident”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofd­inspecteur van de FOD Volks­gezondheid. “Maar we willen wel dat dit in een veilige omgeving gebeurt. Zo’n dertig van onze controleurs en inspecteurs gaan daarom vanaf vrijdagmiddag, na de examens, extra controles doen in cafés waar jongeren gaan vieren. Ook op de vele fuiven vrijdagavond zal er gecontroleerd worden.”

De controles zijn vooral gericht op de verkoop van bier aan minderjarigen of sterkedrank aan -18-jarigen. “Té vroeg beginnen drinken is nefast voor de ontwikkeling en het verhoogt ook de kans op alcohol­verslaving op latere leeftijd”, zegt Van den Meerssche, die verwijst naar het recente advies van de Gezondheidsraad om maximaal tien glazen alcohol per week te drinken.

Nuchter voetbal kijken

Ook zaterdagmiddag wordt extra gecontroleerd, want dan spelen de Rode Duivels om 14 uur hun tweede WK-wedstrijd tegen Tunesië. Op de vele pleinen waar grote schermen staan, zal opnieuw veel bier vloeien. Omdat de wedstrijd zo vroeg valt, zullen daar ook veel kinderen bij zijn. “Met de con­troles willen we vermijden dat zij té makkelijk aan alcohol zouden raken.”

© BELGA

Drankstandjes of cafébazen die alcohol schenken aan minderjarigen riskeren hoge boetes van minstens 500 euro. Maar ook meerderjarigen die aan minderjarige tieners drank doorgeven kunnen beboet worden. “Alleen de minderjarigen zelf kunnen we niet straffen”, zegt Van den Meerssche. “We kunnen hoogstens hun drank afnemen.”

Volksgezondheid maakt er al enkele jaren een prioriteit van om alcoholverkoop aan minderjarigen aan banden te leggen. Vorig jaar werden meer dan 400 processen-verbaal opgesteld voor horecazaken die de regels overtraden. Dat is meer dan dubbel zo veel als het jaar voordien. Dat komt omdat sinds vorig jaar meer jonge controleurs worden ingezet, met een grotere kans om overtreders te betrappen. Deze zomer worden daarom nog eens zeven pas afgestudeerde controleurs aangeworven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen