Hammenaar Luc Verbist schilderde voor de renovatie De Koolputten nabij de Mirabrug in Waasmunster.© jvdv

Kunstenaars tonen artistieke eigenheden van Durme langs parcours met veertien locaties

Hamme/Waasmunster/Elversele -

Onder de noemer Kunst onderweg focussen idCollectief Hamme en Kunstforum De Koolputten in Waasmunster op de kunstzinnige eigenheid van de Durme tussen Hamme en Waasmunster. Tientallen kunstenaars tonen op zaterdag 11 en zondag 12 mei hun aparte kijk op het thema in musea, galeries, ateliers en op particuliere locaties.

Jan Van de Velde

In de plaats van een traditionele vernissage opent het kunstweekend op vrijdag 10 mei om 20 uur in de Sombeekse Sint-Rochuskerk met het concert Passage of time van het a-capellakoor Attic Voices.

Wie het kunstparcours zaterdag of zondag wil verkennen, kan starten aan het idCenter aan de Sint-Jansstraat in Hamme of De Koolputten nabij de Mirabrug aan de Durme. Alle locaties zijn geopend van 14 tot 18 uur.

Kubusvormen in Elversele

In het Kunstforum en de B&B van De Koolputten vallen onder andere de kleurrijke papiercollages van de Hamse Linde Fobe op, naast de reliëfs en structuren van Rik Annerel en de constructieve Waasmunsterse beeldhouwer Jef Mouton. Die laat even verderop in de Elverseelse Sint-Margrietkerk zijn kubusvormen spreken als kruiswegstaties. Hammenaar Luc Verbist gaat in zijn schilderwerk de dialoog aan met de religieuze sculpturen en schilderijen. Van Verbist zijn in de woning Label in Sombeke ook portretten te kijk van schrijver Filip De Pillecyn en Luc Hofman, bewoner van het pand.

In het Natuurhuis staat het werk van Edmond Verstraeten centraal, geconfronteerd met de eigentijdse visie op de Durmevallei van Hilde Goossens en Herbert Rumes. (Lees verder onder de foto)

De Watermolen aan de Oude Durme in Hamme is geschilderd door Sombekenaar Edmond Verstraeten.© if

In het Hamse idCenter valt tussen het uitgebreide aanbod de retrospectieve tentoonstelling met werk van de Hamse meester Albert Van Hecke (1909-1993) op. Ben Kockelkoren confronteert de bezoekers met uit de Durme en Schelde opgegraven objecten. De Hammenaar weet fossiele stenen op te waarderen tot bijzondere dierlijke én artistieke beeltenissen.

Kunst onderweg leidt in het Hamse centrum verder langs B&B La Corderie, Het Kunstkot, de Meesterwoning van heemkring Osschaert, de woning Van Houte aan de Noordstraat 11 en het atelier van Katrien Everaert in de Broekstraat 29.

Info: tel. 0476/28.31.94.

Ben Kockelkoren verheft zijn fossiele stenen tot figuratieve beelden.© if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER