© Photo News

Salma Hayek komt met nieuwe details over Weinstein: “Na iedere afwijzing werd hij razend”

Actrice Salma Hayek heeft in een openhartig opiniestuk verteld hoe ook zij slachtoffer was van de gevallen Hollywoodproducent Harvey Weinstein, die wordt beschuldigd van onder meer aanranding en verkrachting. “Jarenlang was hij mijn monster.”

rrln

De 51-jarige Hayek werkte jarenlang samen met Weinstein voor de film Frida, waarin de Mexicaanse de rol van kunstenares Frida Kahlo vertolkt. Een droomproject van Hayek. Voor haar optreden werd Hayek in 2003 genomineerd voor een Oscar. Toch was de samenwerking allesbehalve een fijne periode in haar leven, schrijft de actrice in een opiniestuk in de New York Times.

“Harvey Weinstein was een gepassioneerde filmmaker, iemand die risico’s durfde te nemen, een beschermheer voor nieuw talent in de filmindustrie, een liefdevolle vader en een monster. Jarenlang was hij mijn monster”, aldus Hayek.

Nee

Aanvankelijk was ze heel enthousiast dat ze met de grote Weinstein -en zijn bedrijf Miramax- de film mocht maken. “In mijn naïviteit dacht ik dat mijn droom was uitgekomen. Hij had een risico genomen door met mij -die nog niet bekend was- in zee te gaan”, valt er te lezen. “Hij had ‘ja’ gezegd. Hoe had ik kunnen weten dat het mijn beurt zou zijn om ‘nee’ te zeggen.”

“Nee tegen het nemen van een douche met hem. Nee tegen hem laten kijken terwijl ik een douche neem. Nee tegen hem een massage geven. Nee tegen een naakte vriend van hem mij te laten masseren. Nee tegen orale seks. Nee tegen mijn kleren uitdoen samen met een andere vrouw. Nee, nee, nee, nee.”

© Photo News

“Ik zal je vermoorden”

Na iedere afwijzing was Weinstein razend, schrijft Hayek verder. “Ik denk dat hij niets meer haatte dan het woord ‘nee’.” Volgens de actrice bedreigde Weinstein haar zelfs een keer met de dood. “In zijn woede zei hij die verschrikkelijke woorden: ‘Ik zal je vermoorden, denk niet dat ik daar niet toe in staat ben.”

Toen Weinstein ervan overtuigd was dat Hayek “de film niet zou verdienen op die manier”, zei de producer dat hij het script aan een andere actrice had gegeven. Na heel wat juridisch getouwtrek en “onmogelijke opdrachten met een krappe deadline”, zoals een herschrijving van het script, mocht Hayek aanblijven als hoofdrolspeelster.

Seksscène

Dat betekende echter niet het einde van het grensoverschrijdende gedrag, legt Hayek uit. Volgens Weinstein zat er geen sexappeal in de film. Hij dreigde de stekker uit het project te trekken, tenzij de actrice aan een voorwaarde wilde voldoen. “Hij zou mij de film laten afmaken als ik ermee instemde om een seksscène te doen met een andere vrouw. Hij eiste dat we volledig naakt in beeld zouden komen.”

© AP

“Hij vroeg constant voor meer bloot, voor meer seks”, klinkt het. “Maar het was duidelijk dat hij me de film nooit zou laten maken zonder een van zijn fantasieën te verwezenlijken. Ik moest er wel mee instemmen. Inmiddels had ik zoveel jaren van mijn leven in deze film gestopt.”

Uiteindelijk deed Hayek de scène, samen met haar vriendin actrice Ashley Judd. Dat ging niet zonder problemen. Voor de opname stortte Hayek in. “Niet omdat ik naakt zou zijn met een andere vrouw. Omdat ik naakt met haar zou zijn voor Harvey Weinstein.”

Schaamte en angst

Hayek schrijft dat ze nu pas naar buiten komt met het verhaal uit schaamte. Ze durfde het niet aan haar geliefden te vertellen en vreesde dat niemand in de buitenwereld haar pijn zou begrijpen. Maar toen alle aantijgingen van andere actrices naar buiten kwamen, “moest ik mijn lafheid onder ogen zien en nederig accepteren dat mijn verhaal -hoe belangrijk het ook was voor mij- slechts een druppel in een oceaan van ellende en verwarring was”.

“Ik ben geïnspireerd door degenen die dapper genoeg waren om hun verhaal te doen”, schrijft ze nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER