"We durven elkaar niet aanspreken als we dronken achter het stuur kruipen": VIAS wijst op Vlaamse mentaliteit rond alcohol in verkeer
In Vlaanderen is er geen sociale controle als iemand dronken achter het stuur kruipt. Dat zegt Stef Willems van VIAS, het verkeersveiligheidsinstituut. Na het nieuws van 3 BV's die onder invloed achter het stuur zijn betrapt, wijst hij erop dat de Vlaamse mentaliteit over alcohol veel slechter is dan die in andere Europese landen. Nultolerantie kan volgens hem de sociale controle versterken.
Het rijden onder invloed van Tom Waes, Ruben Van Gucht en Zita Wauters maakt van alcohol in het verkeer een veelbesproken thema. Opvallend is dat de 3 BV's van 3 verschillende generaties zijn.
Het legt nog maar eens bloot hoe sterk alcohol in onze cultuur ingebakken blijft zitten, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Dat zegt Stef Willems van verkeersveiligheidsinstituut VIAS, in De Afspraak. "We overschatten nog steeds wat we kunnen doen als we gedronken hebben", aldus Willems.
Het verschil met andere Europese landen is bijzonder groot. "Op alle Europese bevragingen over hoe we kijken naar alcohol en alcohol in het verkeer komt België er als slechtste uit." Dat bevestigde een Frans onderzoek onlangs. Uit 11 landen kregen evenveel mensen de vraag of ze nog veilig kunnen rijden na 6 pinten. "1 op de 7 Belgen zegt van wel."
Als iemand in een ander land dronken het café verlaat en in zijn wagen stapt, bellen ze vanuit het café naar de politie. Hier is het juist omgekeerd. De bestuurder zal iedereen in het café waarschuwen als hij politie tegenkomt
Dat komt niet alleen door de "soepele mentaliteit", maar ook door de sociale controle die er niet is. "Als iemand in een ander land dronken het café verlaat en in zijn wagen stapt, bellen ze vanuit het café naar de politie. Hier is het juist omgekeerd. Als iemand het café verlaat en onderweg politie tegenkomt, belt die persoon naar het café om iedereen te waarschuwen."
Hij hoopt dan ook dat die mentaliteit kan veranderen. "Misschien moeten we leren om iemand aan te spreken om niet zat te rijden. Dat doen we eigenlijk totaal niet."
"Belgie komt als slechtste uit Europese bevragingen over hoe we kijken naar alcohol", zegt Stef Willems van VIAS:
Nultolerantie
Volgens Willems kan de invoering van de nultolerantie die sociale controle versterken. "Als iemand 1 pint drinkt, ga je die niet tegenhouden. Maar je weet niet hoeveel die persoon daarvoor al heeft gedronken. Als er nultolerantie is, is het makkelijker om die persoon daarop aan te spreken."
Nultolerantie kan ook het "tellen van het aantal pinten" tegengaan. "Per dag houden we 31 mensen tegen die een positieve test afleggen tussen 0,5 en 0,8 promille. Dat is een klein beetje te veel, zoals bij Zita gebeurde. Maar te veel is te veel."
Vaak hebben die bestuurders zich "misteld". "Dat kan dan gaan over 1 of 2 glazen, maar we komen ook mensen met een hoger promillage tegen die zich ook misteld hebben."
Niet verschuilen achter pakkans
Door het nieuws van de laatste weken hoopt Willems dat er 1 mythe alvast verdwijnt. "Nu is het toch wel duidelijk dat er gecontroleerd wordt?", gooit hij de vraag in de groep. "Er kan nog meer gecontroleerd worden, maar we moeten ons niet verschuilen achter de pakkans. Die is er wel degelijk."
Niet drinken om niet betrapt te worden, is dan ook de foute ingesteldheid. "Je moet niet drinken om geen ongeval te veroorzaken of iemand anders te verwonden. Dit jaar kan ik me al zeker 3 à 4 grote drama's herinneren waar alcohol in het spel was. Toen was er telkens collectieve verontwaardiging."
"Misschien moeten we dan nu eens allemaal in de spiegel kijken en met de feestdagen iets alcoholvrij aanbieden aan bestuurders."