AFP or licensors

NAVO-lidstaten beloven meer luchtafweersystemen aan Oekraïne, maar Zelenski niet onder de indruk

De verschillende NAVO-lidstaten hebben een nieuw akkoord bereikt over extra luchtafweer voor Oekraïne. Dat heeft topman Jens Stoltenberg aangekondigd. "Naast de Patriot-luchtafweersystemen, zijn er ook andere wapens die bondgenoten kunnen leveren", zegt hij. De Oekraïense president Zelenski is niet onder de indruk en hekelt dat de hulp op dit moment "erg beperkt" is.

De aankondiging kwam er na een virtuele vergadering van de NAVO-Oekraïne-raad, waar onder meer ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski op aanwezig was. Oekraïne is al langer vragende partij voor extra luchtafweersystemen, maar "hulp is onderweg", klinkt het nu bij Stoltenberg.

Want na de al eerder beloofde Patriots, middellange luchtafweersystemen zijn dat, gaan de NAVO-landen nu ook andere wapensystemen leveren. "Onder andere SAMP/T (de Franse variant voor luchtverdediging tegen ballistische raketten, kruisraketten en gevechtsvliegtuigen) en vele andere", aldus Stoltenberg.

"Veel andere landen die op dit moment geen systemen ter beschikking hebben, hebben beloofd om financiële steun te voorzien om die systemen aan te kopen voor Oekraïne." 

De Nederlandse minister van Defensie heeft al aangekondigd dat Nederland 200 miljoen euro vrijmaakt voor bijkomende militaire ondersteuning van Oekraïne, waaronder luchtafweersystemen en artillerie.

Het is niet duidelijk wanneer de luchtafweersystemen aan Oekraïne geleverd zullen worden.

Zelenski niet onder de indruk

Zelenski is niet onder de indruk van de NAVO-beloftes. "Oekraïense troepen hebben nu langeafstandsraketten en artillerie nodig", zegt hij tijdens de online vergadering.

"De hoeveelheid buitenlandse hulp is op dit moment erg beperkt. We hebben minimaal 7 Patriots of andere hoogtechnologische defensiesystemen nodig om de Russische luchtaanvallen te kunnen afslaan."

Israël werd niet in de steek gelaten na de aanval van Iran, verwijt hij de NAVO.

Ook de G7, de 7 grote westerse industrielanden, hebben meer hulp aan Oekraïne aangekondigd. "We zijn vastbesloten om de luchtverdedigingscapaciteiten van Oekraïne te versterken. Zo willen we levens redden en kritieke infrastructuur beschermen", kondigen ze aan in een verklaring. 

Meest gelezen