© ISOPIX

Eric Goens is terug: “De aflevering met Margriet Hermans is verbijsterend”

U hebt Eric Goens even moeten missen op het scherm, maar daar was een logische verklaring voor. Hij volgde enkele politiezones voor een nieuw seizoen Niveau 4, en verbleef in Zuid-Afrika om acht nieuwe gasten te ontvangen in Die Huis.

Tom Vets

En zeggen dat Goens vorig jaar nog verklaarde dat hij “er klaar mee was”. “Ik herinner me dat nog. Ik moet beter opletten met wat ik zeg”, lacht de televisiemaker. “Maar Die Huis is een goed bekeken programma. Daarnaast is er meer vraag naar programma’s die de kijkers kennen. Het is lastiger om momenteel nieuwe titels te lanceren.”

Komen binnenkort langs in Zuid-Afrika: Zuhal Demir, Piet Huysentruyt, Margriet Hermans, Filip Peeters, Stefaan Degand en Véronique De Kock. Danira Boukhriss bijt de spits af. De VRT-presentatrice praat onder meer over haar jeugd, toen ze in de klas zat met enkele uit Vilvoorde vertrokken Syriëstrijders. Ook het Pegida-incident, waarbij iemand zich racistisch uitliet toen Danira een reportage maakte, is een gespreksonderwerp.

Goens kiest bewust voor enkele usual suspects, die in de pers al zijn ‘plat’ geïnterviewd. “Omdat het mij de uitdaging geeft om nog iets te ontdekken over de gast dat niemand wist. Dat lukt aardig. Filip Peeters dook de voorbije jaren op in een aantal portretachtige programma’s. Ik weet vrij zeker dat drie, vier verhalen van bij ons nergens anders zijn gezegd.”

De opnames van Die Huis werden in april al afgerond. “Maar ik hoef geen schrik te hebben dat gesprekken gedateerd zouden zijn. Die Huis gaat nooit over de waan van de dag. Of Zuhal Demir nu burgemeester was geworden of niet, dat maakt niks uit voor mijn aflevering.”

Minder in beeld

De voorbije jaren waren de gasten vaak zeer openhartig. Stan Van Samang vertelde zelfs over zijn vrouw die een preventieve borstamputatie had ondergaan. Goens onderbrak toen de opname om te vragen of Stan dit echt wou uitgezonden hebben. “Ik heb me vaak afgevraagd wat de aanleiding voor die openheid is. Het kan niet aan dat huis liggen. We zijn immers al van locatie veranderd. Ik denk wel dat het gegeven van 24 uur weg zijn uit de mallemolen op een idyllische plek ertoe bijdraagt. Ook de sportkamer is een factor. Na die fikse inspanning zitten sommige gasten nog in een runners high, dat gelukzalige moment na een grote inspanning. Ook als mensen uit de kinderkamer komen, bespeur ik een vorm van breekbaarheid. Ik maak er geen misbruik van, maar je weet dat dit het moment is om belangrijke vragen te stellen.”

Goens vertelde vorig jaar het te haten dat hij in beeld kwam tijdens Die Huis. “Dit jaar zal het een stuk minder zijn. Vorig jaar hadden we twee camera’s waarbij er één constant op mij stond. Zo kwam ik per definitie al de helft van de tijd in beeld. Zeker in Die Huis is dat voor mij onnodig. Het is het verhaal van de gasten. Ik reik alleen maar thema’s aan. Dit jaar hangen er drie camera’s, maar geen enkele staat gecentreerd op mij.”

Staat ook op de gastenlijst: Margriet Hermans. De Oud-Turnhoutse gaat al meer dan dertig jaar mee in de showbizz en politiek. Geregeld laat ze van zich horen, maar de gloriedagen liggen toch al een poos achter ons. Waarom dan toch haar naar Zuid-Afrika laten komen? “Die Huis is vaak een soort carrière-interview. Wat niet wil zeggen dat ik alleen maar oude mensen wil. In het geval van Margriet zitten er veel tegenstrijdigheden in alles wat zij ooit heeft gedaan. Het spagaat tussen de zachte lieve blije madam en de soort onverdraagzame vrouw in Terug Naar Eigen Land. Daartussen zit een dusdanig vreemd persoonlijk verhaal dat ik daarin wou gaan keuteren. Het gaat verbijsterend worden.”

Geen schrik meer van politie

Die Huis begint op 30 oktober. Maandag start al Niveau 4 op Vier. In de eerste reeks volgde Goens de politie van de roerige zone Brussel-West, nu trok hij naar meerdere kleine steden. Goens zegt “absurd hard” geschrokken te zijn van de agressie in Sint-Niklaas, Aalst en Hasselt waar hij maandenlang bivakkeerde. “Die reeks kwam er op aanraden van wijlen criminoloog Brice De Ruyver. Hij kwam met die centrumsteden op de proppen. Ik pruttelde tegen. Wat zou er daar gebeuren dat perfect naast het eerste seizoen kan staan? Maar Brice had gelijk. In Hasselt zijn er dit jaar dertig agenten werkonbekwaam geraakt, wat zorgde voor in totaal 566 afwezige werkdagen. In Sint-Niklaas was er vorig jaar één agent werkonbekwaam, dit jaar al negen. Het komt erop neer dat elke week in een van die drie steden mensen een agent molesteren. Niemand heeft nog schrik van de politie. Ook dat thema willen we met ons productiehuis op de agenda zetten. Een raar thema, want we halen minister Jambon haast langs rechts in. Maar het zal er ons niet van weerhouden om dit te blijven doen.”

Niveau 4 en Die Huis zijn slechts de voorbode van veel meer. “Het Nieuwshuis gaat in 2019 enorm veel werk hebben”, zegt Goens. “In de begindagen van ons productiehuis zaten we bij mij thuis om aan dat ene programma te werken. Maar onze eerste programma’s waren zo succesvol dat er steeds nieuwe vragen kwamen, en ik kon niet steeds neen blijven zeggen. We zijn nu met twintig medewerkers en we werken aan elf programma’s. Bargoens komt er deze winter aan, bij Vier komen er twee nieuwe titels en ook voor VTM zijn we aan de slag. Veel productiehuizen verbranden zich omdat ze eerst een pak bestellingen krijgen, en dan de juiste mensen moeten zoeken. Bij ons is het andersom. Ik heb enkele cruciale mensen her en der weggekaapt en daardoor is er een solide basis gelegd.”