© HHM

Zeven jaar cel voor messteek in hals: “Dit was gepland, ze wilden me dood”

Omdat hij zijn slachtoffer Henny Pina (44) in de nacht van 23 op 24 september 2017 met een smoes naar een appartement in Geel lokte en hem daar op een ei zo na dodelijke messteek in de hals trakteerde, bedacht de rechtbank in Turnhout Dylan L. (20) met 7 jaar celstraf. “Te weinig” vindt het slachtoffer. “Mijn leven is om zeep. Ik ben mentaal een wrak en heb geen gevoel meer in mijn rechterarm.”

Marc Helsen

“We wilden Henny alleen beroven en bang maken.” Zo luidde de verdediging van Dylan L. (20) en Wesley V. (20), die in de nacht van 23 op 24 september 2017 hun slachtoffer naar een appartement in Geel lokten. Toen de nietsvermoedende Henny Pinas bij het gebouw aan Drijhoek in Geel aankwam, kreeg hij een pistool op zich gericht, een BB-gun gehanteerd door Wesley V. Vrijwel op hetzelfde moment plofte Dylan L. het mes met een lemmet van 18,5 centimeter in de hals van het slachtoffer.

In levensgevaar

Aanvankelijk ging het gerecht uit van een moordpoging, maar het openbaar ministerie zwakte dat uiteindelijk af tot ‘poging tot doodslag’. Het slachtoffer, dat een steekwonde van vijf centimeter in zijn hals had, werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gevoerd. Daar werd Henny Pinas geopereerd en verbleef hij een tijd op de intensieve afdeling.

Even later werden zijn belagers opgepakt: twee jongelui van amper 19 die al eerder met het gerecht in aanraking waren gekomen. In een eerste verklaring zei Dylan L. dat hij het was die het sms’je via de telefoon van zijn toen 17-jarige vriendin naar Henny Pinas had gestuurd, met de melding langs te komen en drugs mee te brengen. Volgens L. wilde hij de man een lesje leren, want hij zou het meisje drugs aanbieden in ruil voor orale seks.

“We gaan ‘de neger’ rippen”, sms’te hij vooraf naar een kameraad. “De twee zouden hun slachtoffer beroven van zijn drugs en zijn geld, maar door een toenemende boosheid en frustratie – het slachtoffer had met ‘schatje’ geantwoord op het lokbericht – is L. geflipt bij de visuele confrontatie”, stelde openbaar aanklager Elke Van Dijck in haar requisitoir.

(Lees verder onder de foto)

© hhm

Geen mildheid

De advocate van Dylan L. had de rechtbank om mildheid gevraagd en om een voorwaardelijke straf. Volgens haar had Dylan L. een ellendige jeugd, omdat hij al op 9-jarige leeftijd met zijn vader mee op dievenpad moest en daarbij ’s nachts speed kreeg om wakker te blijven.

Maar daar ging rechtbankvoorzitter Willemijn Verhoeve niet op in: ze veroordeelde Dylan L. tot zeven jaar. Zijn kompaan Wesley V. (20) kreeg 36 maanden cel. Het slachtoffer krijgt een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro. Een deskundige moet de totale lichamelijk schade nog begroten.

Black-outs en nachtmerries

“Als ik eerlijk ben, vind ik zeven jaar nog te weinig”, reageerde Henny Pina na afloop. “Ik kan niet werken en niet sporten. Ik heb geen gevoel meer in mijn rechterarm en een deel van mijn gezicht. Ik was een afgetrainde sportman. Nu kan ik de dingen die ik leuk vind niet meer doen. Ik heb ik 24 uur op de 24 pijn en ik moet altijd in dezelfde positie slapen. Soms heb ik black-outs en stort ik ineens neer. Ik ben ook mentaal om zeep: ik ben depressief geworden en heb nog altijd nachtmerries. Daarvoor ben ik in behandeling bij het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Geel.”

Henny Pinas begrijpt nog altijd niet waarom die messteek nodig was: “Ik ben om niets neergestoken. Door een lafaard die mij niet eens in de ogen durfde te kijken, hij viel me langs achter aan. Wekenlang hadden ze dit gepland. Voor mij is dit een moordpoging.”