De vakbonden willen zo veel mogelijk leerkrachten mee op de been krijgen om te betogen
Foto: Maskot

Onderwijsvakbonden gaan 5 dagen betogen en staken tegen plannen voor werkweek van 38 uur

3 van de 4 onderwijsvakbonden gaan 5 dagen actie voeren tegen het rapport van de Commissie van Wijzen. Die groep van experts, leraren en schooldirecteurs kwam eind vorig jaar met 70 voorstellen om het lerarentekort aan te pakken. Maar de vakbonden zijn ontevreden over de aanbevelingen in het rapport. Ze roepen het onderwijspersoneel op om de straat op te trekken. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt nu al actie voeren voorbarig.

Een werkweek van 38 uur, meer aandacht voor startende leerkrachten en een extra vergoeding voor leraren die werken op scholen met grote uitdagingen. Het zijn maar 3 van de 70 aanbevelingen uit het rapport van de Commissie van Wijzen. Dat kwam er eind 2023 op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Maar 3 onderwijsvakbonden (ACOD, COC en VSOA) zijn allesbehalve tevreden en verwerpen het rapport. "Met fantasieën, ondoordachte maatregelen en recepten uit het verleden gaan we het onderwijs niet kwaliteitsvol en aantrekkelijk maken in de toekomst”, laten de drie onderwijsvakbonden weten.

We dachten dat het de job van leraar aantrekkelijker moest maken, maar dit jaagt mensen de gordijnen in 

Nancy Libert, algemeen secretaris ACOD Onderwijs

De voorbije maanden hebben de vakbonden het onderwijspersoneel geïnformeerd. En ook daar klinkt er heel wat ontevredenheid, zegt vakbondssecretaris Nancy Libert van het socialistische ACOD Onderwijs. "Het plan dat voorligt, komt helemaal niet tegemoet aan de bezorgdheden en noden van het onderwijspersoneel. Integendeel, het jaagt de mensen de gordijnen in."

"Men doet voorstellen die niet onderbouwd zijn, zoals het invoeren van een 38 urenweek. Er wordt niet gezegd hoe men dat gaat realiseren en meten. Uit onderzoek blijkt dat personeelsleden vandaag ongeveer 43 uren werken. Hoe gaat men dat compenseren?"

"In het rapport staat dat deeltijds werken sterk wordt ontmoedigd, terwijl de dag van vandaag veel mensen deeltijds werken", zegt Libert. "We dachten dat het de bedoeling was om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken en zo het lerarentekort op te lossen. Maar ik hoor leerkrachten vooral zeggen dat ze het onderwijs gaan verlaten als dit er allemaal doorkomt."

5 dagen betogen

Daarom organiseren de vakbonden in de maand mei 5 dagen acties: op dinsdag 7 mei in Antwerpen, op woensdag 8 mei in Oostende, op maandag 13 mei in Leuven, op dinsdag 14 mei in Hasselt en op woensdag 15 mei in Gent. Ze zullen daarvoor ook stakingsaanzeggingen indienen. 

"We gaan actie voeren in de vorm van een betoging", zegt Libert. "En we gaan natuurlijk zo veel mogelijk mensen uit het onderwijs oproepen om deel te nemen. Het is niet de bedoeling dat mensen staken en thuisblijven, maar dat ze samen met ons op straat komen. Zo kunnen we samen een heel duidelijk signaal geven dat we dit plan niet willen."

De christelijke vakbond COV vindt nu al betogen eigenlijk te vroeg. "Ook voor onze leden is het duidelijk dat het rapport niet het juiste antwoord is" zegt Marianne Coopman. "Het is onevenwichtig en bevat te veel maatregelen die enkel op de leraar gericht zijn, terwijl de uitwerking ten aanzien van de schoolbesturen erg vaag blijft."

Coopman stuurt aan op gesprekken. "Onze leden vragen dringend een constructief loopbaanpact dat gepaard moet gaan met de nodige investeringen, zegt ze.

"Als er geen degelijk sociaal overleg komt en met onze voorwaarden geen rekening wordt gehouden, zullen ook vanuit het COV acties volgen", waarschuwt Coopman. "Er is al genoeg tijd verloren gegaan."

"Dit is maar een advies"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) begrijpt de bezorgdheden van de onderwijsvakbonden, maar begrijpt niet dat ze in mei gaan actie voeren.  "Dit is louter een advies voor een volgende Vlaamse regering", reageert hij. "Als je daartegen al actie gaat voeren, ga je binnenkort al actie voeren tegen een idee of een mening."

Weyts is het niet eens met de manier waarop de vakbonden dit aanpakken. "In plaats van te zeggen waar men tegen is, zou men misschien ook eens kunnen zeggen waar men vóór is." Volgens de minister wordt elk gesprek moeilijk als men al in een kramp schiet tegenover een idee.  

Meest gelezen