© BELGAIMAGE

‘Dikke vinger’ van beurshandelaar kost Citigroup meer dan 72 miljoen euro boete

De Amerikaanse bank Citigroup heeft van de Britse financiële toezichthouders een boete gekregen van 61,6 miljoen pond, of omgerekend 72,3 miljoen euro, nadat een handelaar van de bank per ongeluk een miljardenorder invoerde wat leidde tot een duikvlucht van de Europese beurzen.

jvh
Bron: BELGA

De zogenaamde ‘fat finger’-fout veroorzaakte op 2 mei 2022 een kortstondige crash op de Europese beurzen, waardoor op een bepaald moment 300 miljard euro aan beurswaarde wegvloeide.

Aan de basis van de crash lag een Londense trader van Citigroup. Die wou 58 miljoen dollar aan aandelen verkopen, maar door een typefout werd dat een order van 444 miljard dollar. Een deel van het order kon worden tegengehouden, maar 1,4 miljard dollar aan aandelen werd plots verkocht.

Volgens de Britse toezichthouders kon het order slechts gedeeltelijk worden tegengehouden door fouten in het tradingplatform van Citigroup. “De Financial Conduct Authority - de Britse regulator van de financiële markten - verwacht dat firma’s die handelen in aandelen over effectieve systemen en controles beschikken om fouten zoals deze te voorkomen”, aldus de regulator.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER