donderdag 27 juni 2019 - Meer sporten
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Emma Meesseman BELGA

Basketbal EK vrouwen

Meesseman en co starten jacht op olympisch ticket

Onze nationale basketbalvrouwen beginnen vandaag aan hun EK met een wedstrijd in poule D tegen grootmacht Rusland, en ze schieten maar best goed uit de startblokken. Enkel een plaats bij de eerste zes levert immers een ticket op voor het preolympisch tornooi. Lukt dat niet, dan is de olympische droom voorbij.

Van onze reporter in Servië

Het begin had zeker makkelijker gekund, want met Rusland, de nummer 11 van de wereld, treffen Emma Meesseman en co. meteen een drievoudige Europees kampioen (2003, 2007, 2011). Al kunnen de Belgische vrouwen – zelf 16de op de FIBA world ranking – zich ook optrekken aan hun laatste onderlinge duel: op het EK 2017 wonnen de Cats immers tegen de Russinnen. Vrijdag volgt dan een partij tegen Wit-Rusland (13de) en zondag tegen Servië (8ste). “We zitten in een zware groep, ja”, zegt bondscoach Philip Mestdagh. “Maar de afgelopen jaren gingen we misschien ook niet met de beste speelsters naar het EK en WK, maar wél met de beste ploeg. Op die basis gaan we opnieuw op zoek naar succes.”

Slaagt België erin de poule te winnen, dan plaatst het zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Wordt het tweede of derde in de groep, dan volgt er een barragematch tegen de derde of tweede uit poule C. Enkel de vierde van elke groep is rechtstreeks uitgeschakeld. En als de Cats de kwartfinales halen, mogen ze ook stilaan beginnen dromen van Tokio 2020. De top 6 van het EK plaatst zich immers voor het preolympisch in februari, waar de definitieve olympische tickets worden behaald.

Programma Belgian Cats: Vandaag 17.45 uur België - Rusland, Vrijdag 17.45 België-Wit - Rusland, Zondag 20.30 België - Servië

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws