Een Banksy op de garagemuur voor “veel geld” verkocht

© AP

Een graffiti-werk van de illustere street-artkunstenaar Banksy dat “plots” was opgedoken op de muur van een garage in Wales, is voor een bedrag met zes cijfers van eigenaar gewisseld. De koper, galerijhouder John Brandler uit het zuidoost-Engelse graafschap Essex, wil het kunstwerk vooralsnog minstens twee jaar in Port Talbot laten, om het toerisme in de verouderde industriestad aan te zwengelen. Dat melden vrijdag Britse media.

Brandler is voorts van plan, een expositie te houden met ander werk van de mysterieuze kunstenaar. Hij hoopt zo “tonnen toeristen” naar Port Talbot te lokken.

Het werk van Banksy was kort voor kerstmis opgedoken op de garagemuur van een staalarbeider. De graffiti toont een kleine jongen met een slee, die met gestrekte armen en uitgestoken tong veronderstelde sneeuwvlokken ontvangt. Een kijkje om de hoek volstaat om te merken dat het niet om sneeuw, maar om een asseregen uit een brandende container gaat die over de jongen neerdaalt.

Port Talbot huisvest het grootste staalbedrijf van Groot-Brittannië.

I

© AFP

ntussen breekt men aan een andere kant van de wereld, in Japan, het hoofd of een rond nieuwjaar in Tokio opgedoken graffiti eveneens van de hand van Banksy is. Het werk op een stationsmuur van de Japanse hoofdstad toont een rat met een paraplu en een tas. Op Twitter liet de gouverneur van de prefectuur Tokio, Yuriko Koike, donderdag weten dat zij veronderstelt dat het werk een “geschenk van Banksy” aan de stad is. Problematisch is echter dat graffiti spuiten in Japan “onaanvaardbaar” is, zo citeerde het agentschap Kyodo een medewerker van het gemeentebestuur. Maar mocht het om een authentieke Banksy gaan, zal het werk intact gelaten worden.

Over de identiteit van Banksy is weinig bekend, tenzij: hij komt uit Bristol en verhuisde eind van de jaren ‘90 naar Londen. Hij verwierf faam met maatschappijkritische en veelal controversiële thema’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen