LIVE. Studentenbezetting van UGent-gebouw | Rector gaat in gesprek met studenten: “dit was een terechte vraag”

© fvv

Gent -

Studenten bezetten al wekenlang een gebouw van de UGent, en zijn niet van plan om snel te vertrekken. Ze doen dat uit protest tegen de houding van de raad van bestuur en rector Rik Van de Walle tegenover Israël, in verband met de oorlog in Gaza. Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de voet.

Fien Lakiere
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Hoe moet het nu verder?

De bezetters zijn niet van plan te vertrekken, de rector is niet van plan een academische boycot door te voeren. Voorlopig blijft de bezetting dus duren. "De manier waarop de bezetting gebeurt, is sereen en ordentelijk", zegt Van de Walle. "Het is evident dat indien er veiligheidsproblemen opduiken voor studenten, personeel, bezoekers,... er zal ingegrepen worden. Vandaag is er daartoe geen enkel signaal. Ik zal dus niet aansturen op het ontzetten van het gebouw, of de politie erop afsturen. Er zijn afspraken gemaakt die grotendeels nageleefd worden en er zijn dagelijkse contacten met het veiligheidspersoneel. Zolang dit op dezelfde manier in stand word gehouden, zal mijn positie hierin niet veranderen."
De rector benadrukt wel dat hij elke vorm van vandalisme, zoals het bekladden van het rectoraat, betreurt. "Er zijn wel grenzen. Als er sprake is van extreem vandalisme, en de koppeling met bezetters vaststaat, zal wel ingegrepen worden. Ik ben ervan overtuigd dat vandalisme sowieso het draagvlak van zulke acties niet ten goede komt."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Positie van de rector

Rik Van de Walle gaat niet in op wie zijn positie als rector in vraag stelt. "Kritiek en druk zijn in dit geval niet te vermijden. Er is nu eenmaal geen eensgezindheid binnen onze universiteit over het onderwerp. Die diversiteit is net een teken van rijkdom."

Fien Lakiere
Fien Lakiere

Gesprek na 2 uur afgelopen

Twee uur lang werd er gepraat en geluisterd. Uiteindelijk waren er meer dan tweehonderd mensen aanwezig. De actievoerders reageren tevreden, maar strijdvaardig. "We hebben getoond hoe onze stem kan weerklinken, maar we blijven hier tot onze eisen ingewilligd worden." Van de Walle geeft mee dat verdere vragen via mail beantwoord zullen worden. "Of er een vervolggesprek komt, valt nog af te wachten."
 
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Klimaatbeleid

Naast de houding van de UGent tegenover de oorlog in Gaza, is ook klimaat een thema van de bezetting. "Wanneer gaat u ook naar die experten luisteren?", klinkt het. "Op de volgende Raad van Bestuur bespreken we een nieuwe methodiek rond duurzaamheid", zegt Van de Walle. "Daarbij zal de duurzaamheidscommissie in de cockpit zitten om de prioriteiten te bepalen."
Fien Lakiere
Fien Lakiere
Kwamen verder aan bod tijdens het gesprek: transparantie op het vlak van mensenrechtenbeleid en de adviezen van de mensenrechtencommissie. Ook over de maatschappelijke rol van de rector en de universiteit wordt gedebatteerd. Afsluitend wordt nog een algemene vragenronde gehouden.
Fien Lakiere
Fien Lakiere
Bij het gesprek zijn vooral studenten aanwezig, maar ook professoren en andere personeelsleden van de UGent.
FVV
Fien Lakiere
Fien Lakiere
Van de Walle staat nog steeds achter de beslissing om geen algemene academische boycot uit te vaardigen met Israëlische instellingen.
"We moeten lijnen blijven openhouden met universiteiten die oppositie voeren. Het is een krachtiger signaal wanneer ten aanzien van zeven partners gezegd wordt wat de redenen zijn om niet samen te werken, dan een algemene boycot uit te spreken, die niet veel verschil zou maken. Waarin we wel gefaald hebben, is duidelijk uitspreken waarom er niet meer samengewerkt wordt. Dit kan beter in de toekomst."
Studenten zijn het hier niet mee eens. "Russische instellingen worden wel geboycot, en over de hele wereld wordt opgeroepen tot een academische boycot als een effectieve maatregel. Waarom zou de UGent het dan anders moeten doen?"
Fien Lakiere
Fien Lakiere
Rector Rik Van de Walle verklaart waarom hij nu pas ingaat op de uitnodiging van de bezetters, twaalf dagen na de start van de bezetting. Onder andere de complexe situatie en dat er eerst interne overeenkomst moest zijn, omdat hij als rector voor de universiteit spreekt, zijn de argumenten. Nadat de uitnodiging voor een kleine delegatie werd afgewezen, ging de rector nu toch in op een publiek gesprek.
"Als ik zie hoe dit tot nu toe verloopt, kan ik alleen zeggen dat dit een terechte vraag was."
Verder zijn er tussenkomsten over het gebruik van de term genocide, en welke actie de universiteit al dan niet heeft ondernomen. "We hadden als universiteit wel transparanter kunnen zijn over de beslissingen van de mensenrechtencommissie."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Gesprek gestart

De bezetters vatten het gesprek op als een ´spokescouncil´, hun dagelijkse vergadering, waarop de rector uitgenodigd is. Die gaan door in het Engels, waarbij iedereen het woord mag nemen, en er gewerkt wordt met handsignalen.
Verschillende studenten nemen het woord over de eisen van de bezetting en de verschillende acties die ze voordien al ondernamen, zoals hun open brieven. In hun eerste agendapunt willen ze het hebben over een gebrek aan actie van de Universiteit Gent. Ook de rector neemt het woord.
FVV
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Wachten op de rector

Meer dan honderd studenten zijn samengekomen voor een gesprek met rector Rik Van de Walle.
Michiel Thijs

Rector UGent gaat namiddag in dialoog met bezetters

Rector Rik Van de Walle zal omstreeks 16.00 uur naar het UFO-gebouw trekken, dat sinds vorige week maandag bezet wordt door een driehonderdtal studenten en UGent-medewerkers. Hij zal er in dialoog gaan met de actievoerders. Afgelopen nacht werd nog duidelijk dat de Gentse universiteit bekijkt of ze drie samenwerkingen met Israëlische instellingen kan beëindigen.

Een algehele boycot van Israël komt er niet. Dat is nochtans de eis die de bezetters van Ghent Students For Palestine en End Fossil Gent hadden gesteld.

Eerder deze week waren de bezetters al uitgenodigd om in delegatie een onderhoud met de rector bij te wonen. Maar dat ging niet door omdat de studenten geen interesse hadden in een besloten vergadering. Nu komt er dus toch een dialoog in de publieke ruimte.

De ontmoeting met de bezetters en de rector gaat door in het UFO-gebouw of op een pleintje ernaast.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Rectoraat beklad

Dat de actievoerders geen genoegen nemen met de beslissing om de banden stop te zetten met drie Israëlische instellingen, bleek vanmorgen aan het rectoraat. Dat werd vannacht beklad met rode verf en de slogan "Cut all ties".
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Eerste overwinning

"Dit is een eerste stap richting een academische boycot en toont aan dat onze bezetting en acties werken", reageren de actievoerders die de UGent nu al elf dagen bezetten. "We claimen dit als een overwinning voor de bezetting en maandenlange acties van studenten en personeel. Dit is echter niet dé maar een overwinning, de sneeuwbal is duidelijk aan het rollen. Wij blijven doorgaan met bezetten tot de UGent haar banden met alle Israelische instellingen verbreekt." Volgens de actievoerders gaat het niet om een beslissing op basis van nieuwe informatie, zoals rector Rik Van de Walle aangeeft. "Deze informatie is al maandenlang gekend. De rector wees dit advies toen af omwille van politieke en financiële redenen. Op deze manier schuift hij de verantwoordelijkheid af op de mensenrechtencommissie en probeert hij zijn eigen hachje te redden."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Toch problematische samenwerkingen

In eerdere communicatie benadrukte rector Rik Van de Walle over banden met Israëlische instellingen "dat de UGent geen enkele samenwerking heeft met partijen betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen die de overheid pleegt". Dat blijkt niet te kloppen, bevestigt de rector zelf in een persbericht. Drie academische instellingen en onderzoekscentra waarmee momenteel samenwerkingen lopen, produceren sinds oktober vorig jaar materiaal voor het leger en instellingen die deel uitmaken van de overheidsministeries.
"Ik heb het hier zeer moeilijk mee", zegt Van de Walle. "Indien ik op vrijdag 3 mei had geweten wat mij pas nadien werd meegedeeld, dan had ik er in de Raad van Bestuur voor gepleit om alles te doen wat mogelijk is om de lopende samenwerkingen met Holon Institute of Technology, MIGAL Galilee Research Institute en Volcani Centre (Agricultural Research Organisation of Israel) zo snel mogelijk stop te zetten." Tijdens de vergadering op 3 mei besliste de Raad van Bestuur om niet alle samenwerkingen stop te zetten. Ondertussen wacht de rector op een nieuw advies van de mensenrechtencommissie van de UGent, die vanmiddag bij hoogdringendheid samenkomt. "In persoonlijke naam voegde ik hieraan toe dat ik meen dat we inderdaad alles moeten doen wat mogelijk is om deze samenwerkingen stop te zetten", zegt Van de Walle.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Escalatie

Ondertussen waarschuwen de bezetters voor een escalatie. "Na maanden van actievoeren, een bezetting en twee open brieven, wees de rector onze eisen en uitnodiging tot open dialoog af. Hij bood enkel een gesprek achter gesloten deuren aan, met vijf mensen, om uit te leggen waarom hij niet ingaat op onze eisen. Dit toont dat hij het gewicht en de hoogdringendheid van deze actie niet erkent, en versterkt onze vraag naar transparantie. Wij, studenten, personeelsleden en wie de bezetting steunt, laten ons het zwijgen niet opleggen. Integendeel, we worden alleen maar luider."
Ze deelden filmpjes op sociale media van nachtelijke acties met stickers en spandoeken, ook op andere campussen van de UGent.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Nakba herdenking

Op 15 mei herdenken de Palestijnen de start van de Nakba, de 'catastrofe'. Tijdens die periode in 1948 werden duizenden Palestijnse inwoners verdreven, bij de oprichting van de Israëlische staat. Ook de actievoerders aan de UGent organiseren een herdenking, maar dan op de fiets. Vanmiddag start daarvoor een fietstocht aan het UFO.
Fien Lakiere
Fien Lakiere

"Geen eenrichtingsverkeer"

De actievoerders reageren teleurgesteld op de uitnodiging van rector Rik Van de Walle. "We vinden het ontgoochelend dat u niet ingaat op onze uitnodiging om deel te nemen aan onze open meeting", klinkt het in hun tegenreactie. "We gaan sowieso niet met u in gesprek achter gesloten deuren. Bovendien is een 'dialoog' geen eenrichtingsverkeer waarin u gewoon aan ons uitlegt waarom u niet ingaat op onze eisen."
De studenten willen dat de rector zelf langsgaat in het bezette UFO. "Aangezien we al maanden oproepen tot gesprek en duidelijke actie, is dit wel het minste dat we van u kunnen verwachten. Aangezien u niet ingaat op onze uitnodiging, kunnen we niet anders dan radicalere acties ondernemen totdat u wel bereid bent tot een oprecht open dialoog."
"Ondanks de huidige weigering, hoop ik dat de actievoerders de komende dagen wél bereid zullen zijn om een respectvol gesprek te hebben", zegt Van de Walle dinsdagavond. "De uitnodiging daartoe die ik aan hen bezorgde blijft dus geldig."
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Rector wil in gesprek

Rector Rik Van de Walle nodigde de actievoerders uit om in gesprek te gaan. "Ik stel voor dat jullie zelf een delegatie van maximaal 5 mensen afvaardigen. Dit gesprek kan plaatsvinden op woensdag 15 mei om 17 uur. De locatie wordt jullie spoedig meegedeeld", schrijft Van de Walle in een mail aan de studenten en personeelsleden. "Wat de boodschappen in jullie open brief betreft, geef ik alvast mee dat ik als rector op vandaag niet kan ingaan op de twee centrale eisen zoals ze werden geformuleerd in de brief. Ik ben uiteraard wel bereid hierover meer duiding te geven tijdens het gesprek."
De rector geeft aan dat hij de mensenrechtencommissie gevraagd heeft om lopende samenwerkingen met Israëlische partners opnieuw te evalueren. "Zelf – en in persoonlijke naam – pleit ik ervoor om elke samenwerking met instellingen waarvan de commissie sinds oktober zélf concludeerde dat ze betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, stop te zetten", zegt Van de Valle. "Ik vroeg bovendien om mij eerstdaags te laten weten hoe de commissie zal omgaan met die vraag."
FVV
Fien Lakiere
Fien Lakiere

Proffen overnachten in het UFO

Professoren, doctoraatsstudenten, assistenten en andere medewerkers: al van in het begin krijgt de bezetting steun van UGent-personeel. Gisterenavond kwamen heel wat onder hen langs in het UFO, en bleven ook enkele tientallen personeelsleden slapen tussen de studenten. Dat gebeurde op initiatief van huisarts en geneeskundeprof Stephanie De Maesschalck, die afgelopen weekend intern een oproep lanceerde. "Zoveel respect voor hoe de studenten dit organiseren, hun moed, hun respect voor elkaar en de ruimte waarin ze actie voeren, hoe ze met elkaar in gesprek gaan, beslissen nemen, standpunten bespreken, strijdvaardig zijn… Ik kan alleen maar onder de indruk zijn, nog meer na vanavond", schrijft ze op sociale media. Onder andere ook professoren Koen Bogaert, Christopher Parker en Sami Zemni waren aanwezig.
FVV
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen