Koningin Tinneke Joris (2023) overhandigt de cheque aan zorgboerderij Meander.© Ben De Ridder

Polderdistrict in de ban van vrouwengansrijden: “Ook dit jaar andere mensen gelukkig maken met onze opbrengst”

Berendrecht -

Op het Solft in Berendrecht vindt zondag naar jaarlijkse gewoonte het vrouwengansrijden plaats. Binnen deze wereld zijn de vrouwen van De Vrije Gans al jaren bewust een buitenbeentje. “Het sponsorgeld wordt niet gebruikt om te feesten. Wij schenken dat aan een goed doel”, zegt secretaris Karin Huygen.

Robbe Heymans

Zondagmiddag is het weer zover. Dan vormt het historische dorpsplein van Berendrecht het decor voor het jaarlijkse vrouwengansrijden. Vanaf 15 uur zoeken de zestien amazones een opvolgster voor Tinneke Joris, die vorig jaar tot koningin werd gekroond op het Kristus Koningplein in Ekeren. Traditiegetrouw mag de regerende koningin bepalen waar er volgend jaar gereden wordt. En zo belandde het gansrijden opnieuw op het Solft in het polderdistrict.

Waar er ook gereden wordt, het idee achter het vrouwengansrijden is al jarenlang hetzelfde. In tegenstelling tot de mannelijke ruiters schenken de dames hun opbrengst weg aan een zorgvuldig gekozen goed doel. “Wij gebruiken dat niet om te feesten”, zegt secretaris Karin Huygen. “Zowel de sponsoring van de lokale middenstand als de opbrengst van de dag zelf schenken we weg aan een nobele organisatie uit de buurt. Wij vinden dat we er beter iemand anders gelukkig mee maken, dan dat we het geld voor eigen consumptie gebruiken.”

Polderhart

Dit jaar kozen de vrouwen voor vzw Polderhart uit Berendrecht, een sociale vereniging en contactpunt voor mensen in sociale, familiale of financiële moeilijkheden. “Ze doen onder meer aan voedsel- en kledingbedeling”, legt Karin Huygen uit. “De mensen van Polderhart zijn erg begaan met alle inwoners van de polderdorpen en doen er alles aan om kansarmoede te bestrijden.”

De voorbije decennia brachten de inzamelacties van De Vrije Gans al flink wat geld in het laatje. “We mikken elk jaar toch minstens op zo’n 5.000 tot 6.000 euro. Het recordbedrag dat ooit bijeen werd gereden, bedraagt maar liefst 11.092 euro.” In totaal mocht de vereniging al meer dan 200.000 euro weggeven aan tientallen goede doelen uit de regio.

Dat de vrouwen hun opbrengst niet zelf consumeren, betekent evenwel niet dat ze achteraf geen stevig feestje zullen bouwen. Na de wedstrijd is iedereen welkom in het Ganzenhof, waar dj Omg Vanas de beste dansplaten draait.

vrijegans.jimdofree.com

Tinneke Joris kroonde zich in 2023 tot koningin van het vrouwengansrijden op het Kristus Koningplein in Ekeren.© Ben De Ridder

De winkel van vzw Polderhart uit Berendrecht.© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners