© Shutterstock

Europese Commissie wil terug naar pre-Brexit en wil onderhandelen over vrij verkeer voor jongeren uit VK en EU

Meer dan drie jaar na de definitieve boedelscheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie heeft de Commissie een voorstel klaar dat het voor jonge Europeanen en Britten opnieuw makkelijker moet maken om voor een langere periode de oversteek over het Kanaal te wagen.

Bron: BELGA

“Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft jonge mensen in de EU en het VK die willen studeren, werken of wonen in het buitenland bijzonder hard getroffen. Vandaag zetten we een eerste stap naar een ambitieus maar realistisch akkoord tussen de EU en het VK om dit probleem op te lossen”, zo stelt vicevoorzitter Maros Sefcovic in een mededeling. 

Sinds het einde van het vrije verkeer van personen op 31 december 2020 zijn er opnieuw tal van obstakels voor de mobiliteit tussen de EU en het VK. Dat beseft men ook aan de andere kant van het Kanaal, want volgens de Commissie benaderden de Britten intussen een aantal lidstaten om een versoepelde regeling voor jongeren uit te werken. 

De Commissie wil echter een regeling voor de hele EU en stelt de lidstaten nu voor om daarover onderhandelingen met Londen aan te knopen. Concreet denkt ze aan een akkoord waarbij jonge mensen tussen 18 en 30 jaar oud tot vier jaar in het VK of een EU-lidstaat kunnen blijven, zonder quota en zonder dat ze voor één specifiek doel zouden verhuizen, zoals studeren of werken.

Er zouden uiteraard wel bepaalde voorwaarden aan gekoppeld worden, zoals het bezit van geldige reisdocumenten, een ziekteverzekering of voldoende bestaansmiddelen. Anderzijds wil de Commissie ervoor zorgen dat de kosten voor bijvoorbeeld een visum of verblijfsvergunning niet excessief hoog zijn. 

Het is nu aan de lidstaten om aan de Commissie groen licht voor onderhandelingen te geven. Hoewel Londen momenteel geen interesse toont, sluit de Commissie niet uit dat er dan ook gepraat kan worden over een aansluiting van het VK bij het studentenuitwisselingsprogramma Erasmus+.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer