Meer desinformatie verwacht door kunstmatige intelligentie

Nieuws
Kiezers zullen door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) veel vaker worden blootgesteld aan desinformatie, onjuiste berichten die bewust zijn gemaakt om mensen te beïnvloeden. Dat verwacht demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). ‘We moeten ervan uitgaan dat de intensiteit van desinfo de komende periode heel erg gaat toenemen. We ain’t seen nothing yet. Dat zal ons op een heel andere schaal druk houden’, zei hij in een debat met de Tweede Kamer.
anp
donderdag 18 april 2024 om 17:52
Afbeelding
beeld anp

Door kunstmatige intelligentie zijn ‘de impact en de massiviteit’ van desinformatie de afgelopen tijd al ‘enorm toegenomen’, zei De Jonge. Maar hij ziet ook meer mogelijkheden om desinformatie met AI geautomatiseerd tegen te gaan. Hoe dat zou moeten gebeuren, liet de minister in het midden.

Door de gevaren van desinformatie willen Europese landen samen een aanpak ontwikkelen. Nederland heeft zich ‘onmiddellijk gemeld’ voor die werkgroep, zegt De Jonge. ‘Dat moet allemaal nog vorm en inhoud krijgen, dat is nog niet uitgewerkt. Maar we willen daar wel bij zijn, want we willen daar in de voorhoede zitten. We doen al een hoop, maar we moeten nog meer.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

Afbeelding

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld.

Afbeelding

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Burgemeester Femke Halsema is 'wel bezorgd' dat de Nationale Herdenking op de Dam 'gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten' die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

Afbeelding

Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

Afbeelding

Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken.

Afbeelding

Weinstein krijgt nieuw proces na terugdraaiing veroordeling 2020

De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.