Asielschip tussenoplossing voor vaste opvangplekken ‘s-Gravendeel

Nieuws
In het Zuid-Hollandse ‘s-Gravendeel komt vanaf halverwege mei een schip te liggen om 180 asielzoekers op te vangen. De boot ligt daar tot het einde van het jaar in de haven, dicht bij een asielzoekerscentrum, meldt de verantwoordelijke gemeente Hoeksche Waard. Uiteindelijk is het idee dat de mensen vanaf de boot terechtkunnen in het azc.
anp
donderdag 18 april 2024 om 17:43
Afbeelding
beeld anp

Ondertussen wordt het asielzoekerscentrum met 400 bedden aan de Kilweg in het najaar uitgebreid. Dit stond al sinds eind 2022 gepland, maar uitvoering liep vertraging op. De bouwplannen zijn wel uitgebreid, waardoor in de locatie vanaf het nieuwe jaar plek is voor 550 mensen in plaats van de eerder beoogde 500. Met dat nieuwe aantal zou de gemeente Hoeksche Waard voldoen aan het verplichte aantal opvangplekken zoals bepaald via de spreidingswet.

Al lange tijd vraagt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bij gemeenten om opvangplekken. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg benadrukte maandag de hoge nood: met spoed zijn er 12.000 extra bedden nodig voor 1 juli. Ondertussen slapen al weken meer mensen dan de afgesproken 2000 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, een overtreding waar voor het COA een boete van 15.000 euro op staat. De boeteteller komt onderhand op 645.000 euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

Afbeelding

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld.

Afbeelding

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Burgemeester Femke Halsema is 'wel bezorgd' dat de Nationale Herdenking op de Dam 'gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten' die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

Afbeelding

Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

Afbeelding

Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken.

Afbeelding

Weinstein krijgt nieuw proces na terugdraaiing veroordeling 2020

De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.