Raf Rombouts tussen zijn theeplantjes.© Johan Gagelmans Photography

Zelf plukdagen van amaryllis in Loenhoutse serre

Eerste theeboer van ons land leert voor theesommelier: “Ik mag zelf gaan oogsten in Japan”

Wuustwezel -

Romberama in de Leiweg in Loenhout (Wuustwezel) is vooral bekend voor het kweken van amaryllis. Maar het bedrijf van Raf Rombouts heeft nog andere troeven. Romberama kweekt en oogst de eerste Belgische thee. In Japan volgt Raf een opleiding tot theesommelier.

Neel Vermeiren

“De allereerste Belgische thee komt van bij ons”, vertelt Raf Rombouts. “In een eerste fase werden zestigduizend plantjes in de grond gestopt. Dat maakt van Romberama de eerste theekweker van ons land. Bijzonder, want thee kan je eigenlijk niet in onze regio kweken, omdat de plant het vooral moet hebben van een warmer klimaat. Jouw tasje thee is dus vaak afkomstig uit Aziatische of Afrikaanse landen, maar nu dus ook uit het landelijke Loenhout.”

“Om het vertrouwen van de Japanners te winnen moet je stap voor stap handelen: eerst kijken en luisteren. Nu ben ik zo ver dat ik daar zelf bij een theeboer mag oogsten en verwerken met zijn machines”

Raf Rombouts

Theesommelier-in-opleiding

De theeplantjes werden geleverd vanuit Nederland maar de theeplantage buiten was geen succes. Daarom trok Raf naar de bakermat van de thee, Japan. Dat gebeurde een eerste keer in juni 2022, in april gaat Raf er al voor de vijfde maal naartoe. “Om het vertrouwen van de Japanners te winnen moet je stap voor stap handelen: eerst kijken en luisteren. Nu ben ik zo ver dat ik daar zelf bij een theeboer mag oogsten en verwerken met zijn machines. Uit Japan krijg ik zaad of plantjes van thee toegestuurd. En elke week volg ik online de opleiding tot theesommelier.”

Raf in Japan. Hij oogst theeblad om daarna manueel en machinaal te leren bewerken bij de echte Japanse thee grootmeesters.© rr rr

Raf vertelt honderduit over de theewinning. Zo komen we te weten dat je van dezelfde theeplant verschillende soorten kan maken door de bewerking en zelfs door de wijze van theezetten. Temperatuur, hoeveelheid en zelfs manier van uitschenken geven verschillende smaken. Nu kan Raf wél buiten thee kweken, zij het beschermd.

Zelfplukdagen amaryllis

De vader van Raf begon beginjaren 80 met het kweken van amaryllis. In 2006 nam Raf de zaak over. Ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot 22.000 vierkante meter. Raf heeft nog steeds een reeks bloembollen die ouder zijn dan 30 jaar.

“De amaryllis heeft een lange, vlezige steel die hol is. De bloem verdampt bijna niets en kan een tijdje zonder water. Daarom wordt de amaryllis verhandeld in dozen”

Raf Rombouts

Tuinbouwer

“Deze bloem heeft de juiste verzorging nodig. De amaryllis heeft een lange, vlezige steel die hol is. De bloem verdampt bijna niets en kan een tijdje zonder water. Daarom wordt de amaryllis verhandeld in dozen. Nu zijn er meer dan tweehonderd verschillende soorten bloemen. De amaryllis kan geoogst worden van einde oktober tot 25 april. De nieuwe soort supernova met rode en witte kleur is momenteel een topper. Tot 25 april zijn er zelfplukdagen op zaterdag van 10 tot 13 uur en woensdag van 15 tot 17 uur. We laten voorbeelden zien van welke je wel en welke je beter niet oogst. Je mag zelf de bloemen kiezen. De shop is alle dagen open, behalve op zondag. Met je bedrijf of vereniging kan je een educatief bedrijfsbezoek boeken. Er is een mooie vernieuwde ontvangstruimte in een tropische binnentuin met vijver en vissen.”

Raf tussen de amaryllis met de oogst van de theeplantage en wijngaard in de handen.© Neel Vermeiren

Wijn uit eigen wijngaard

De Loenhoutse bodem levert ook lekkere wijn. De oudste ranken zijn vijf jaar oud. In 2020 was er een mooie zomer waarin de eerste druiven mochten geoogst worden. Die druiven leveren heerlijke wijnen: de witte wijn Ferre en Floor. Ferre is gemaakt van de Sauvigner Gris en Floor van Muscat Bleu, Cabarnet Cantor en Muscaris. “Wij gebruiken ziekte resistente gewassen”, vult Raf aan. “We spuiten dus niet. We gaan voor biologische bestrijding met plantenversterkers. We laten de druiven lang hangen wat een lekkere, fruitige smaak geeft. We laten dus de natuur echt zijn werk doen.”

www.romberama.be

De zelfplukdagen bij Romberama.© Johan Gagelmans Photography

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners