Koninklijk besluit om te zingen: Studio 100 maakt musical over leven van koning Boudewijn

© GvA

Koning Boudewijn, dat is toch de vorst die nog stijver was dan koning Filip en in het Frans de bijnaam le roi triste kreeg? Nu krijgt hij zowel een musical als een film. Hoe gaat Studio 100 dáár een spektakel van maken? “Omdat zijn levensloop zo incidentrijk was, leent zijn personage zich heel goed voor een verhaal.”

Kristof Bohez

“Zijn handschrift nabootsen vond ik het lastigst. Daar heb ik pagina’s lang op ge­oefend. Maar voorts is het neerzetten van Boudewijn echt niet zo moeilijk. Ik denk dat iedere acteur het kan. Er bestaan ­opnames, maar ook omdat hij een publiek figuur was, ken je zijn houding en tics. De handen op de rug, dat lichtjes voorover buigen, die ogenschijnlijke zachtheid die hij uitstraalde door bij het luisteren z’n hoofd schuin te houden – eigenlijk een heel vrouwelijke houding.”

© BELGA

Kris Cuppens kan het weten; de acteur zette in 2013 een geloofwaardige Boudewijn neer in de tv-reeks Albert II, over Boudewijns broer. Cuppens hoorde van de Studio 100-plannen om een musical te maken over Boudewijn, koning der Belgen van 1951 tot aan zijn plotse dood in 1993. “Ik weet niet of ze een jonge of een oude Boudewijn zoeken – ik ben 56 – maar ze mogen me bellen.”

Bij Studio 100 willen ze niet kwijt of er al een acteur in beeld is, wegens “nog te vroeg”. De entertainmentfabriek van Gert Verhulst en co. kondigt wel al aan dat de musical “een groots opgezette productie” wordt, de opvolger van spektakelmusical 40-45 die nog tot eind dit jaar loopt. Versta: kosten noch moeite worden gespaard om minstens een deel van het volk aan te spreken dat destijds zo massaal verzamelde voor de begrafenis van Boudewijn. Succesregisseur Frank Van Laecke neemt de taak op zich om de trieste koning te reanimeren. Naar eigen zeggen moet Van Laecke nog bekijken welke ­elementen hij in het verhaal opneemt. Of ook Boudewijns betrokkenheid bij de moord op Congolees premier ­Lumumba belicht wordt, pakweg.

Fabiola’s liefdestaal

Dat Boudewijn stof biedt voor een sterk scenario, daarvan is de Brusselse cineast Philippe Van Leeuw overtuigd. Vanaf het najaar wil hij de opnames doen voor wat een ernstige film moet worden. Inspiratie genoeg, aldus Van Leeuw. “Op jonge leeftijd zijn moeder verloren, tijdens de ­oorlog in ballingschap geleefd, het drama dat schuilging in zijn beslissing om de abortuswet niet te tekenen... Omdat zijn levensloop zo incidentrijk was, leent zijn personage zich goed voor een verhaal.”

Voorlopige titel: Être roi. Koning zijn. “Het idee voor de film is geboren tijdens een gesprek tussen een filmproducent en de Franse ex-president François Mitterand die over koning Boudewijn sprak als een engel. Nu het scenario en de financiering rond zijn, hoop ik ook acteurs te vinden die m’n film deels Nederlandstalig maken. Wat weinigen weten, is dat Boudewijn en Fabiola onderling veel Nederlands spraken. Dat was blijkbaar hun taal als koppel, zij zou het beter gesproken hebben dan het Frans.”

Et voilà, de eerste Belgische bioscoopfilm over Boudewijn zou ergens in de loop van 2020 af moeten zijn. De Studio 100-musical wordt daarna verwacht. Het ­paleis onthoudt zich van commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer