© Photo News, rr

Wat een verschil met gisteren: “Oase van rust” op Vlaamse snelwegen

Na alle verkeersellende van maandag was de avondspits dinsdag op de Vlaamse snelwegen uitzonderlijk rustig. Met uitzondering van enkele files op de gebruikelijke plaatsen, spreekt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum over “een oase van rust”. “Het verschil met maandag kon niet groter zijn”, aldus de woordvoerder. Wie dinsdagavond toch nog de weg op moet, wordt wel nog gewaarschuwd voor gladde wegen.

doro, JaTi, LBO

Over de hele dag kende het verkeer dinsdag een klassiek verloop. De avondspits is dan weer “heel uitzonderlijk rustig”. “Op het piekmoment om 17.30 uur stond er 50 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, terwijl dat gemiddeld 140 kilometer en de afgelopen weken zelfs 200 kilometer was”, aldus Bruyninckx. Rond 19.20 uur wijst de filebarometer op de website van het Vlaams Verkeerscentrum nog 10 kilometer file aan.

Door het winterweer was het maandag nog de drukste dag van het jaar op de Vlaamse snelwegen. De hele dag was het toen extreem druk met heel moeizaam verkeer. “We gaan ervan uit dat veel mensen maandag verrast waren door de verkeersellende, de tijdsverspilling en de moeilijke rijomstandigheden, en dat ze daarom vandaag de baan niet zijn opgegaan”, aldus de woordvoerder.

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt, samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de federale wegpolitie, weliswaar nog voor kans op gladheid door de vriestemperaturen en het smeltwater dat nog op de weg ligt. “Het smeltwater kan aanvriezen, dat kan een valkuil zijn”, aldus nog Bruyninckx.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Photo News

Komende nacht

Voor komende nacht wordt het nog wat meer opletten geblazen. Bij het begin van de nacht worden er brede opklaringen verwacht. De temperatuur zal daardoor weer dalen, tot net onder of rond het vriespunt. Het natte wegdek kan daardoor weer aanvriezen, met gladde wegen en mogelijk ijsplekken tot gevolg.

Dat zal mogelijk ook nog een invloed hebben op de ochtendspits woensdag.

LEES OOK. Eerste winterprik (bijna) achter de rug: “Enkel woensdagochtend wordt nog lastig”

Wegen en fietspaden in Antwerpen

De Antwerpse stadsdiensten doen er intussen alles aan om de wegen en fietspaden terug veilig te maken. “Deze nacht was, net als gisteren, opnieuw code rood algemeen van kracht”, klinkt het in een persbericht van de stad. “Met dit uitzonderlijke weer hebben de stadsdiensten de hele nacht doorgewerkt om zoveel mogelijk rijwegen en fietspaden van zout en pekel te voorzien. 22 strooiwagens, waaronder 9 voertuigen voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van de fietspaden, zijn deze nacht uitgereden. Er werd 220 ton zout en 17.700 liter pekel gebruikt. De voorraden van silozout en pekel worden vandaag opnieuw aangevuld.”

“We proberen er voor te zorgen dat ook fietsers veilig doorheen onze stad kunnen fietsen in deze uitzonderlijke weersomstandigheden”, aldus Caroline Bastiaens, schepen voor stads- en buurtonderhoud. “Onze diensten zijn sinds gisteren volop in de weer om de hoofdassen voor fietsers vrij te maken en gebruiken momenteel als rode draad het sneeuw- en ijzelplan. We zullen dit plan op korte termijn evalueren.”

De belangrijkste fietspaden zijn volgens de Stad Antwerpen sinds 22 uur maandagavond geborsteld om sneeuw te ruimen. Ook is er de hele nacht gestrooid met pekel. “Dit is een vorm van opgelost (vloeibaar) zout. Pekel is, in tegenstelling tot zoutkorrels, niet zichtbaar waardoor het lijkt alsof er niet gestrooid is. Bovendien moet er, net als op de wegen, over gereden worden om voldoende werking te hebben.”

© JHS

Huisvuil

De huisvuilophaling heeft door het sneeuwweer vertraging opgelopen. “Bewoners mogen hun huisvuil buiten laten staan want de achterstand wordt de komende dagen weggewerkt”, luidt het bij de Stad Antwerpen.

Vanaf 18 uur vanavond rijden de stadsdiensten weer uit volgens code rood algemeen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Verkeersnieuws Antwerpen