CHECK - Neen, deze video's tonen geen zinkend Brits vrachtschip na aanval van de Houthi's

Op sociale media zijn video's opgedoken van een schip dat tot zinken zou zijn gebracht door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Britse schip Rubymar werd inderdaad getroffen door een raket, maar de video's van zinkende schepen dateren uit 2013 en 2020 en hebben niets te maken met de recente aanval. Reddingsdiensten proberen de zwaargehavende Rubymar intussen weg te slepen. 

Update 5 maart 2023

Het Britse schip, de Rubymar, is op zaterdag 2 maart gezonken. Het vrachtschip kan "een ongeziene milieuramp veroorzaken". Het schip bevat naar schatting 21.000 ton kunstmest, wat een groot risico vormt voor de plaatselijke mariene habitats. 

In het kort

Op 18 februari vielen de Houthi-rebellen vanuit Jemen een Brits schip aan in de Rode Zee. Meteen na de aanval werden twee video's gedeeld op sociale media waarop het zinkende schip te zien zou zijn. 

Maar? Na een omgekeerde zoekopdracht bleek dat de video's al van vroeger dateerden. De ene video toont een Brits schip dat gezonken is in Oman in 2013 en de andere video een Zuid-Koreaans schip dat beschadigd raakte in 2020 in Brazilië. 

Op zondagavond 18 februari hebben de Houthi-rebellen een Brits vrachtschip genaamd de Rubymar geraakt in de Rode Zee. U.S. Central Command maakte dit de ochtend daarna bekend via X. De groepering uit Jemen vuurde twee raketten af op de Rubymar.

De Houthi's beweerden in een verklaring dat het schip snel daarna zou zinken. Momenteel (23 februari) is het schip volgens BBC Verify nog drijvende, maar is het wel in slechte staat. Er wordt bekeken wanneer het schip weggesleept kan worden en of het nog herstelbaar is. De bemanning is geëvacueerd en opgevangen op een schip dat toevallig in de buurt was. 

Meteen na het voorval werden op sociale media twee video's gedeeld waarop zogezegd de Rubymar te zien is. Deze eerste video werd zo'n 260.000 keer bekeken op X. Op de video is een schip te zien dat aan het zinken is. Uit een omgekeerde zoekopdracht blijkt dat het om een video uit 2013 gaat.

Op de video is de M/V Atlantik Confidence te zien. Dat schip zonk voor de kust van Oman. Naar verluidt werd het schip opzettelijk tot zinken gebracht door de bemanning na instructies van de eigenaar. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek en het Indiase India Today schreven hier ook een factcheckartikel over. 

De tweede video werd zo'n 8.000 keer bekeken op X en werd ook veel gedeeld op TikTok. De video werd bovendien gebruikt in een nieuwsartikel op MSN over de recente aanval. Ook bij deze tweede video wordt beweerd dat het om het Britse schip zou gaan. Deze video toont niet de Rubymar, maar dateert uit 2020. Op deze video is een Zuid-Koreaans schip te zien dat zonk voor de kust van Brazilië. 

De Rubymar is trouwens nog niet gezonken. Het schip is zwaargehavend maar nog drijvende. Momenteel wordt getracht het weg te slepen naar Djibuti, meldt BBC

De afgelopen weken zijn de gevaren voor de scheepvaart in het Rode Zeegebied sterk toegenomen. De Houthi-rebellen nemen er de commerciële scheepvaart onder vuur vanuit Jemen. Ze kiezen er vooral schepen uit die banden hebben met Israël als reactie op de oorlog in Gaza.

Door de aanvallen hebben verschillende rederijen gekozen om de route langs de Rode Zee niet langer te gebruiken. De aanvallen verstoren de passage langs de Rode Zee, een belangrijke handelsroute voor de scheepvaart tussen Azië en Europa. Intussen zijn er al enkele tientallen schepen bestookt met raketten. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië voerden als tegenreactie al luchtaanvallen uit op de rebellen in Jemen. 

Conclusie

  • De Houthi-rebellen vielen op 18 februari een Brits vrachtschip aan in de Rode Zee.  
  • Meteen na die aanval doken op sociale media twee video's van het zogezegd getoffen schip.  
  • Maar beide video's tonen niet het Britse vrachtschip en dateren al van voor deze aanval. 
  • Op de eerste video is een vrachtschip te zien dat zonk voor de kust van Oman in 2013. 
  • Op de tweede video is een Zuid-Koreaans vrachtschip te zien dat voor de kust van Brazilië zonk in 2020. 
  • We beschouwen deze beelden dan ook als 'onwaar'. 

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen