Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika'.

Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: "Het contact met mijn beste vriend is verwaterd, moet ik de vriendschap stopzetten?"

Na een intense vriendschap van meer dan 20 jaar, is het contact tussen Joeri en zijn boezemvriend steeds meer aan het afzwakken. Hij twijfelt nu aan de echtheid en oprechtheid van hun relatie. Moet hij de vriendschap definitief beëindigen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in 'Nieuwe feiten' een vraag van een luisteraar. De antwoorden worden gebundeld in de podcast 'Vraag het aan Rika'.

De vraag van Joeri: "Het contact met mijn voormalige beste vriend is verwaterd. Was het allemaal echt? Moet ik het beëindigen?"

Joeri deelt al meer dan 20 jaar lief en leed met zijn beste vriend. "Ik leerde hem kennen als prille tiener via een gezamenlijke hobby, maar het groeide uit tot een van mijn meest duurzame vriendschappen. Het voelde als een soort van levenspartner, maar dan in vriendschap."

Die sterke band begon enkele jaren geleden af te brokkelen. "Ik merkte steeds vaker het gebrek aan wederkerigheid in onze vriendschap op. Toen mijn leven simpeler was, viel me dat minder op. Maar nu, met een kind en een complexer leven, weegt het mentaal zwaar om steeds eenzijdig te moeten investeren."

"Ik heb geprobeerd dit aan te kaarten. Hij erkende mijn gevoelens, maar beterschap bleef telkens van korte duur. De energie om te blijven investeren, raakt stilaan op." Hun vriendschap verwaterde al snel verder.

"Later bleek dat hij meer worstelde dan ik wist. Persoonlijk problemen leidden naar een gok- en drugsproblematiek, werkloosheid en suïcidaal gedrag." Toen zijn vriend werd opgenomen in de psychiatrie, kwam Joeri dingen te weten die hij nooit met hem gedeeld had. "Dat deed me niet alleen twijfelen aan hoe goed ik hem echt kende, maar ook of onze vriendschap voor hem even diep ging als voor mij."

"Hoe beëindig je een vriendschap die ooit zo belangrijk was, zonder spijt en bitterheid? Hoe ga ik om met de vraag of hij onze vriendschap ooit op dezelfde manier heeft beleefd als ik? Er ligt een brief klaar waarin ik dit allemaal beschrijf, maar ik heb schrik dat ik dan alle bruggen definitief verbrand. Aan de andere kant vraag ik me af of wat ik nog te verliezen heb."

Beluister: Rika Ponnet beantwoordt de vraag van Joeri

Het antwoord van Rika: "Verplaats je in zijn schoenen en hou de deur nog open"

Wat Joeri hier in vraag stelt, de wederkerigheid van de relatie, ziet relatiedeskundige Rika Ponnet ook vaak terugkomen in romantische relaties. Was wat wij beleefd hebben wel waar, met alles wat ik nu weet? Heb ik dat juist gevoeld?

"Valideer wat je ervaren hebt als verbondenheid en ga ervan uit dat het op dat moment ook bij de andere zo was", zegt Rika. "Anders trek je jezelf en je eigen gevoel in twijfel, wat bijdraagt aan onzekerheid. In de praktijk is het ook vaak zo voor beide partijen: in het moment zelf ís het oprecht."

Al neemt dat niet weg dat relaties veranderen. Zeker vriendschappen. "Er is geen vast script voor vriendschappen. Ze kunnen verwateren, opnieuw opflakkeren…, maar de laatste tijd moeten vriendschappen ook 'opgezegd worden'. Onder millennials en op sociale media is nogal wat te doen rond het 'officieel' beëindigen van vriendschappen."

Maar vriendschappen stopzetten is volgens Rika vaak geen goed idee. Het gebrek aan script is net wat vriendschap zo mooi kan maken, vindt ze.

Misschien moet Joeri eens proberen om in de schoenen van zijn vriend te staan. Wat is hij aan Joeri verloren?

Rika Ponnet, relatiedeskundige

Ook in deze situatie is het beëindigen van de vriendschap geen oplossing. "Ik hoor bij Joeri niet echt een verlangen om die vriendschap op te breken, maar eerder om weg te blijven uit de pijn van de afwijzing. Hij zou willen horen dat de vriendschap voor zijn vriend even waardevol was."

In zijn schoenen

"Joeri is veel verloren in die vriendschap en heeft er duidelijk veel in geïnvesteerd. Maar misschien moet hij eens proberen om in de schoenen van zijn vriend te staan. Bekijk vanuit zijn standpunt wat hij aan jou verloren is", raadt Rika aan. "Vaak doen we dingen waarvan we denken, vanuit onze eigen inschatting, dat dat de juiste dingen zijn in die vriendschap. Maar de andere ervaart dat niet altijd op die manier."

Dat kan een ander licht op de vriend van Joeri werpen. "Ik denk dat hij zich op veel momenten best klein gevoeld heeft in zijn vriendschap met Joeri. Hij is er op de een of andere manier niet in geslaagd zijn leven goed vorm te geven: een gok- en drugsverslaving, werkloosheid, een opname…"

"Hij heeft een aantal dingen niet verteld, wat Joeri als een afwijzing ervaart. Maar eigenlijk gaat dat daar niet over: hij schaamt zich tegenover Joeri's leven", zegt Rika.

"Dan wordt dat een ander perspectief. Wat had hij nodig, voorbij wat Joeri altijd gegeven heeft? Waar zijn ze elkaar onderweg verloren? Joeri was er wel voor zijn vriend toen hij opgenomen werd in de psychiatrie, maar misschien zijn er op andere momenten wel obstakels geweest die het voor hem net moeilijk maakten om dicht bij Joeri te kunnen staan."

Meer relatietips van Rika Ponnet horen?

Luister naar de podcast 'Vraag het aan Rika'

Meer relatietips van Rika Ponnet horen?

Geen brug verbranden

"Er spreekt een enorme liefde uit dit contact, en ook een enorme pijn om het los te laten", zegt Rika. "Laat het nog niet los. Schrijf misschien af en toe iets. Stuur iets. Dat je aan hem denkt, dat je mist wat jullie hadden…"

Relaties moeten niet altijd optimaal zijn of geoptimaliseerd worden
Rika Ponnet, relatiedeskundige

"Hou de deur open, en je ziet wel wat het leven en de tijd brengen. Relaties moeten niet altijd optimaal zijn of geoptimaliseerd worden. Soms kan er eens afstand zijn. Van bruggen definitief opblazen, word je niet gelukkig."

De wens van wederkerigheid laat Joeri wel beter los. "Joeri is gefrustreerd in zijn behoeftes. Maar de situatie bekijken vanuit het perspectief en de behoeftes van zijn vriend, dat is echte wederkerigheid."

"Wat is graag zien? Voor mij is dat niet geven wat je makkelijk kan geven. Het is voorbij jouw behoeftes er toch kunnen blijven zijn voor de andere."

Heb je zelf nood aan een gesprek? Dan kan je  terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Thema

Meer Binnenland?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen