Kristof Calvo (Groen) niet onder indruk van begroting: “Regering lijkt niet meer echt te kunnen beslissen”

© BELGA

“2018 en 2019 dreigen twee verloren jaren te worden, nu de federale regering uitblinkt in niet-beslissen”. Zo reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo in een eerste reactie op de begrotingscontrole van de federale regering. Het middenveld reageert verdeeld. Comeos noemt de “extra lastenverlaging op nachtwerk is belangrijke stap vooruit voor e-commerce”, de vastgoedsector spreek van een “revolutionaire beslissing” over de aanpassing van de btw-regels voor opslagruimtes. Caritas en het Netwerk tegen Armoede reageren dan weer teleurgesteld. “Optrekken van de uitkeringen tot aan de armoedegrens blijft veraf”, klink thet.

jvh

“Qua begroting zijn het weer technische correcties en eenmalige handigheidjes à volonté. Maar wat vooral opvalt, is alle onbesliste dossiers: het energiepact, Arco, zware beroepen. We krijgen dus geen groot lenteakkoord, terwijl enkele grote dossiers smeken om duidelijkheid. De regering Michel lijkt niet meer echt te kunnen beslissen. Het zou bijzonder jammer zijn moesten alle belangrijke dossiers op de lange baan worden geschoven”, aldus Calvo.

Hij wijst er ook op dat de regering andermaal haar belofte inzake armoedebestrijding niet nakomt. De federale regering trekt een bescheiden budget uit voor armoedebestrijding en pakt daar nu groot mee uit. “Dat is een peulschil. Het leefloon wordt een beetje opgetrokken, maar daarmee blijft het nog altijd ver onder de armoedegrens. Het optrekken van de uitkeringen was een belofte van deze en vorige regeringen, maar elke keer opnieuw breekt men die belofte. Ook deze begrotingscontrole gebeurt dat, terwijl het gaat om mensen die het echt nodig hebben”.

Groen ziet nog heel wat onduidelijkheden. “Ik hoop dat de regering deze keer wel meteen transparant is over bepaalde besparingen. Niet zoals de onduidelijkheid over de grote pensioenbesparingen bij de vorige begrotingsoefeningen”. Tot slot wijst Calvo op een grote afwezige zoals na elke regeringstop: “Klimaat en energie, het blijft de grote blinde vlek van deze regering”.

“Optrekken uitkeringen tot armoedegrens blijft veraf”

De federale regering besliste om de leeflonen, de inkomensgarantie voor ouderen en de inkomensvervangende tegemoetkoming voor mensen met een handicap op te trekken, maar “de armoedegrens blijft een streefdoel dat veraf is”. Dat zegt Caritas zaterdag in een reactie. Ook volgens het Netwerk tegen Armoede blijft België “ver verwijderd van de belofte om de uitkeringen op te trekken tot de armoedegrens”.

Caritas ziet de investering in het optrekken van leeflonen en de integratietegemoetkoming als een goede stap, maar volgens coördinator Politiek en Beleid Thijs Smeyers is het niet meer dan “de uitvoering van wat al afgesproken werd in het Zomerakkoord, maar nadien maandenlang stilgelegd werd”.

Vooral voor personen met een handicap had Caritas meer verwacht. “De Persoonsvolgende financiering in Vlaanderen splitst de zorgkost van de woon- en leefkost. Mensen worden nog meer afhankelijk van de inkomensvervangende tegemoetkoming. We hadden gehoopt om daar extra middelen te mogen verwelkomen, om te vermijden dat mensen met een handicap geconfronteerd worden met armoede.”

“Extra lastenverlaging op nachtwerk is belangrijke stap vooruit voor e-commerce

De bijkomende lastenverlaging in de sector van de e-commerce die goedgekeurd werd, is een positief signaal om bedrijven aan te moedigen hun e-commerce-activiteiten hier in ons land volop te ontwikkelen. Dat zegt Dominique Michel, de ceo van Comeos, de federatie van handel en diensten.

Het Zomerakkoord van vorig jaar maakte het al mogelijk om nachtarbeid in de sector van de e-commerce door te voeren. Nu wil de regering het probleem van de loonkost tussen 20 uur en 0 uur aanpakken om competitief te blijven met onze buurlanden. Hoe die lastenverlaging er precies zal uitzien, moet wel nog worden vastgelegd.

Comeos is alvast tevreden. “Dit is een belangrijke stap vooruit voor de e-commerce”, zegt Dominique Michel. “We zijn hier al langer vragende partij voor. Uit onderzoek blijkt immers dat 40 procent van de Belgische consumenten zijn online bestellingen ‘s avonds na de werkuren plaatst”, aldus Michel. “Met deze nieuwe maatregel van de regering-Michel wordt het voor de Belgische handelaars makkelijker gemaakt om zich aan te passen aan de noden van de klant.”

Orde van Vlaamse Balies “waakzaam positief”

De Orde van Vlaamse Balies reageert “waakzaam positief” op de aankondiging dat het fonds voor juridische bijstand 16,5 miljoen euro extra middelen krijgt, wat een correcte vergoeding van pro-Deoadvocaten moet garanderen. “Dit is goed nieuws en dat mag dan ook gezegd worden”, zegt woordvoerder Hugo Lamon.

Sinds 1 september 2016 is een nieuw systeem in voege voor de vergoeding van pro-Deoadvocaten. Vroeger waren de vergoedingen gekoppeld aan gevoerde procedures, nu moet er per prestatie worden vergoed. Het is de bedoeling dat een advocaat 75 euro per ‘punt’ ontvangt, wat met 1 uur werk zou moeten overeenstemmen. De nu aangekondigde verhoging van het fonds juridische bijstand moet toelaten dat pro-Deoadvocaten effectief 75 euro ontvangen per gepresteerd punt.

“De minister komt hiermee zijn belofte na, die hij maakte op het ogenblik dat het nieuwe systeem in werking trad. Dat is dus goed nieuws en dat mag dan ook gezegd worden”, zegt Hugo Lamon, woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies.

De orde blijft wel waakzaam. Lamon: “Er moet natuurlijk gekeken wordt hoe die maatregel concreet zal worden geïmplementeerd. We gaan ervan uit dat die verhoging niet zal moeten dienen om de btw op de pro-Deoprestaties te financieren, want dan komt de verhoging de staat zelf ten goede. En natuurlijk moet het ook duidelijk zijn dat het begrotingsfonds voor de juridische tweedelijnsbijstand niet volledig zal worden opgebruikt om de beloofde 75 euro te kunnen betalen”.

“Invoering btw op professionele verhuur is revolutionaire beslissing”

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS) is bijzonder opgezet met de aanpassing aan de btw-regels voor de verhuur van opslagruimten die de federale regering goedgekeurd heeft tijdens haar begrotingscontrole. De sector spreekt van een “revolutionaire beslissing die ervoor zal zorgen dat buitenlandse vastgoedinvesteerders sneller de weg naar ons land zullen vinden”.

Verhuurders zullen de btw die ze betalen op een nieuw bedrijfspand of een verbouwing ervan kunnen aftrekken, indien ze ervoor opteren de verhuur te onderwerpen aan btw. Dat kan een aanzienlijke besparing opleveren, ook voor de huurders, legt de UPSI-BVS uit in een persbericht. “De hervorming moet een einde maken aan de concurrentiehandicap tegenover de ons omringende landen en zal tot nieuwe investeringen leiden.”

“Dit is een van de belangrijkste btw-hervormingen sinds lang”, zegt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van UPSI-BVS. “Naast een boost voor de vastgoedsector en een betere toegankelijkheid van de huurmarkt voor bedrijven, zal dit ook een positieve impact hebben op de kwaliteit van ons vastgoedpatrimonium. Deze maatregel zal ervoor zorgen dat vastgoedinvesteerders opnieuw meer geneigd zullen zijn om in ons land te investeren. Daardoor kunnen we ok een forse opmars van de reconversie van oude panden verwachten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen