zondag 21 oktober 2018 - TV & film
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Chris Pizzello/Invision/AP

Actrice Keira Knightley vaardigt Disneyverbod uit voor haar dochtertje

Rapunzel en Anna zijn oké, Sneeuwwitje en Ariël niet

HasseltTopactrice Keira Knightley wil niet dat haar driejarige dochtertje alle Disneyklassiekers ziet. “Want Assepoester, die wacht gewoon op een rijke man om gered te worden. En de Kleine Zeemeermin geeft haar stem op voor een jongen.” Niet het vrouwenbeeld dat Knightley haar dochter wil meegeven. “Gelukkig doen de nieuwe Disneyprinsessen eindelijk meer dan enkel mooi zijn”, reageren experts.

Ze is zelf een beetje een Disneyprinses: in ‘Pirates of the Caribbean’ draagt Knightley als Elizabeth Swann lange jurkjes, een pijnlijk korset, wordt ze ontvoerd door de slechte piraten en gered door de goeie. Maar tegelijk roeit ze haar eigen boot vooruit als er op een andere oever gevochten wordt.

En daarin schieten de klassieke Disneyvrouwen hopeloos tekort, vertelde de Britse actrice in de ‘The Ellen Show’. Ze verbiedt haar dochtertje Edie enkele films te bekijken wegens “slechte rolmodellen”. “Assepoester is verbannen. Die wacht tot een rijke kerel haar komt redden. Red jezelf!” Ook ‘De Kleine Zeemeermin’ komt de homecinema niet in. “Je geeft je stem niet op voor een man.” Welke films wel mogen: ‘Vaiana’, ‘Frozen’ en ‘Finding Dory’. Modernere Disneyfilms waarin de vrouwen zichzelf redden.

 

De was en de plas

Het is duidelijk: ‘Sneeuwwitje’ (1937) is niet uit hetzelfde hout gesneden als ‘Vaiana’ (2016). “De prinses van toen past ook in die tijdgeest”, zegt Magda De Meyer, voorzitter van de Vrouwenraad. “Huisvrouwen die wachten op verlossing door een man. Sneeuwwitje werd alleen maar gedoogd door de dwergen omdat ze de was en de plas deed. En Belle blijft bij een gewelddadige man.”

“Het is niet zo dat als we een film zien met een stereotiepe vrouw, we onmiddellijk dat gedrag overnemen” sofie van bouwel professor Media en Gender (Ugent)

Pas rond 2000 begon die stereotiepe beeldvorming bij Disney te keren. Toen kregen we Mulan, die China gaat redden. En Vaiana, die liever de oceaan oversteekt met een kip dan te wachten tot een prins het oplost. Betere rolmodellen voor jonge meisjes. “Al is het ook niet zo dat we, als we een film zien met een stereotiepe vrouw, onmiddellijk dat gedrag overnemen”, zegt professor Media en Gender Sofie Van Bouwel (UGent).

Dus overleeft van de oude Disneysterren alleen Bambi? “Och, je moet ze nu ook weer niet verbannen”, zegt De Meyer. “Het is een beetje cultureel erfgoed. Die films zijn ook gewoon heel mooi. Maar zorg voor genoeg andere films.”

“En kijk mee”, zegt Van Bouwel. “Vraag aan je kind: vind je het niet raar, enkel roze kleren en wachten op de prins? Wat zou jij doen?

 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws