© Dick Demey

Deze Limburgse wijn is de beste Belgische wijn van het jaar en dat is toch wel een verrassing

De Pinot Noir 2016 van wijndomein Aldeneyck uit Maaseik is op de wijnbeurs Megavino uitgeroepen tot beste Belgische wijn. Twee jaar geleden won dezelfde wijnmaker ook al eens deze prijs met de Chardonnay 2015. Dit keer wint hij met een rode wijn. Ietwat verrassend, want tot nog toe staat ons land vooral bekend voor zijn uitstekende mousserende en witte wijnen.

Gert REYNDERS

Megavino, dat afgelopen weekend plaatsvond in Brussels Expo, is de grootste wijnbeurs in België. Elk jaar worden de wijnen uit een bepaald land in de kijker gezet. Dit keer was België aan de beurt. De wijnbouw in België zit dan ook in de lift. In de voorbije tien jaar is de productie zowat vervijfvoudigd tot bijna 1 miljoen liter per jaar.

Op Megavino wordt elk jaar de beste Belgische wijn gelauwerd. Na wijndomein Aldeneyck in 2016 en Hoenshof (Borgloon) in 2017 was Limburg opnieuw aan het feest. De jury van Vlaamse sommeliers gaf de hoogste score aan de Pinot Noir 2016 van Aldeneyck. “Een verrassing, want ik had dit jaar maar één wijn ingestuurd”, zegt wijnmaker Karel Henckens. “Mijn andere wijnen zijn nog te jong om mee te doen.”

“Dat we nu deze prijs winnen is mooi meegenomen. De timing is perfect”, lacht Henckens. “De Pinot Noir 2015 is zo goed als uitverkocht. Vanaf volgende week zaterdag is de 2016 te koop.”

Van de Pinot Noir 2016 zijn 14.000 flessen gemaakt. Voor een fles betaal je 19,50 euro op het domein.

Maasvallei

Het succes van Aldeneyck is ook een opsteker voor de nieuwe grensoverschrijdende appellatie Maasvallei Limburg, die eind vorig jaar werd goedgekeurd. Dat je in Limburg mooie mousserende en witte wijnen kan produceren, is al langer bekend. Maar rood? “Ik maak elk jaar een lekkere pinot noir. En enkele collega-wijnmakers doen dat ook”, verzekert Karel Henckens. “Zonder chauvinistisch te zijn durf ik stellen dat Limburg toch een beetje buitenland in België is. Hier is het net wat warmer dan in de rest van het land, daardoor is deze regio iets meer geschikt voor wijnbouw.”