Direct naar artikelinhoud
EK atletiek

Haalt Nafi Thiam goud op het EK atletiek? "Druk kan mij echt kraken"

Nafi Thiam.Beeld BELGA

Olympisch goud: check. Wereldtitel: check. Blijft nog over voor Nafi Thiam: goud op het EK. Makkelijker gezegd dan gedaan, waarschuwt de zevenkampster in Berlijn. We leggen de 23-jarige favoriete daags voor de competitie vijf stellingen voor.

1. Ik kan op dit EK alleen van mezelf verliezen

"Neen. Uiteraard kan ik altijd zelf in de fout gaan, zoals Kevin Mayer in de tienkamp overkwam. Sport kan wreed zijn. Je kunt altijd vallen, je blesseren of aan drie nulpogingen komen. Dat kan om het even wie overkomen. Het is uitzonderlijk als een atleet heel zijn carrière gespaard blijft van zo'n misser. Daarom moet je altijd opletten, want het kan snel omslaan.

"Daarnaast kan ik niet controleren wat de andere meisjes doen. Stel dat er eentje de dag van haar leven heeft, dan kan ik daar niets aan veranderen. Het enige wat ik kan doen, is zorgen dat ik klaar ben. En dat is het geval. Voor het overige benader ik dit EK zoals ik elke competitie aanvat: proef per proef."

2. Ik heb al twee jaar niet meer verloren. Dat statuut wil ik houden

"Ja, maar het is niet omdat ik de zevenkamp al twee jaar domineer, dat ik ook het EK gegarandeerd zal winnen. De teller staat voor iedereen weer op nul. Ik weet waartoe ik in staat ben, ik kan de titel winnen, maar ik ga niet overmoedig de competitie in. En eigenlijk interesseert dat statuut me ook niet zo. Het belangrijkste is dat ik de kampioenschappen win en op het juiste moment in vorm ben. Dat is waar ik heel de tijd hard voor werk. Het lijkt van buitenaf misschien een koud kunstje, maar ik kan je verzekeren: als je op de piste staat, is het niet zo vanzelfsprekend."

3. Ik wil de grand slam: goud op Spelen, WK en EK

"Ja, wie wil dat niet? Ik probeer er niet te veel aan te denken, maar ik kan er precies niet omheen, want iedereen herinnert me daaraan. Het zou natuurlijk onvoorstelbaar zijn, want hoeveel atleten is dat gegeven? Het moet me wel eerst nog lukken, hé. Het is duidelijk dat ik de favoriete ben en of het nu om de Spelen, een WK of een EK gaat, zo'n kampioenschap is altijd de belangrijkste afspraak op de agenda."

4. Ik zou graag als underdog aan een toernooi beginnen

"Ja en neen, want dan wil dat zeggen dat ik niet meer de beste ben. (lacht) Maar het zou mijn leven zeker eenvoudiger maken. Dan zou ik bevrijd kunnen lopen en springen. Al vraag ik me af of dat met mijn palmares ooit nog zal kunnen. Elk jaar neemt die druk ook toe. Dat betekent dat ik het goed blijf doen, maar het is zo makkelijk om onder die druk te kraken. Dat is echt een last om te dragen, omdat ik mezelf al zoveel druk opleg. Ik wíl het goed doen, ik wíl bewijzen wat ik waard ben. Dan zijn al die bijkomende verwachtingen geen cadeau. Dat iedereen er zomaar van uitgaat dat ik het goud in mijn koffer steek, dat is het allermoeilijkste."

5. Ik kan hier het Europees record (7.032 punten) verbeteren

"Alles is mogelijk en ik zit er niet ver vanaf, maar dat wil niet zeggen dat het me zal lukken. Op een kampioenschap is dat niet evident omdat het uurrooster niet zo gunstig is. Ze voorspellen ook warm weer, de elementen zijn niet in mijn voordeel. Het is leuk om te horen dat Carolina Klüft denkt dat ik haar record kan breken, maar ik begin niet aan het EK met dat idee. Het belangrijkste is hoeveelste ik eindig. Uiteraard zou een record een gigantische bonus zijn, dat zal elke kampioen je vertellen, maar ik zal de records wel najagen als ik op mijn best ben."

Nafi Thiam tijdens de Hypomeeting in Götzis, Oostenrijk. Ze won daar in mei voor het tweede jaar op rij en is klaar voor dit EK.Beeld BELGA