© Jan Van der Perre

Laatste antiquariaat Ballade sluit de deuren in Hoogstraat: populaire winkelwandelstraat krijgt steeds meer horeca-imago

Vanaf deze week liggen er geen duizenden boeken meer in de etalage van Hoogstraat 63. De immense stock is overgebracht naar boekendorp Damme bij Knokke, waar Sigfrid Van Reeth tijdens de vakantiemaanden en de weekends een tweede antiquariaat Ballade runt. “Ik verlaat de Hoogstraat en Antwerpen met spijt”, zegt Sigfrid Van Reeth. “De onkosten zijn de laatste jaren zo hoog opgelopen dat ik beter af ben zonder winkel in de stad. De huren gaan hier tot 5.000 euro. Elke opbrengst gaat daar naartoe. Daar heb ik niets aan. Ik kan alles beter op internet zetten.”

Frank Heirman

In een niet zo ver verleden waren er in de Hoogstraat meerdere brocantezaken en antiquariaten. Met Ballade sluit de laatste. Ook in de aanpalende Kloosterstraat gaat brocante achteruit.

“Verhuizen naar een goedkopere buurt heeft geen zin”, beseft Van Reeth. “Met boeken kan je niet naar de Carnotstraat. Je hebt de juiste entourage nodig.”

Niet alleen de vitrine van Ballade is leeg, nog vijf andere panden in de Hoogstraat staan te huur. Een kapperszaak en twee boetieks in accessoires stopten er recent mee. Het immense, historische Jordaenshuis zoekt al jaren naar een geschikte, kapitaalkrachtige ondernemer. Het filiaal van De Krak stopte er in maart mee. In de plaats zou half april een foodmarkt voor twintig pop-upwinkels openen. Een maand later blijkt er nog steeds geen schot in die onderneming.

Klassiekers

Toch is de situatie niet dramatisch in de Hoogstraat. Weinig Antwerpse straten kunnen prat gaan op zoveel klassiekers, zoals slagerij Goeminne, frituur N1, kledingzaak In ’t Boerke en de cafés ’t Parlement, Billenkletser en ’t Half Souke. Galerie De Zwarte Panter viert binnenkort haar vijftigste verjaardag.

Trendy

De Hoogstraat kwam de laatste jaren ook positief in beeld als trendy horecastraat met de komst van gespecialiseerde eetadressen als Sushi Unagi en Zaowang, de mediterraanse keukens van Libanezza en Falafel Tof en bakkerij-tearoom Délices d’ Anvers. Daar komt O’Farine bij, het kleinere zusje van O’Tagine achter de hoek op de Ernest Van Dijckkaai.

“We merken dat er steeds meer horeca in de Hoogstraat komt. Het is er een gedroomde straat”, gelooft eigenares Farah Bekkour, die jaren geleden op het Zuid begon. “Ze heeft de juiste mix van Antwerpenaren en avontuurlijke toeristen. We zochten al langer naar een pand om onze mediterrane hapjes aan een gevarieerd publiek van passanten aan te bieden. We zijn enkele weken open en zijn er best tevreden over.”