© Hans Otten

Bende berooft jarige dame (71) ongemerkt van bankkaart: “Drie minuten na diefstal was al 1.000 euro afgehaald”

Een vrouw uit Balen had vrijdag haar 71ste verjaardag helemaal anders voorgesteld. Toen ze na de boodschappen in Mol thuis kwam, ontdekte ze dat ze haar bankkaart miste. Intussen hadden dieven al 1.000 euro afgehaald.

Hans Otten

Het Balense echtpaar M.B. en M.W. is nog onder de indruk van de feiten die hen vrijdag overkwamen, dat ze hun volledige naam liever niet in de krant zien verschijnen. De manier waarop een vijfkoppige bende vrijdagmiddag erin slaagde om zowel de bankkaart als de pincode aan de vrouw te ontfutselen zonder dat ze er iets van merkte, slaat iedereen met verstomming. “Dit is een professionele bende die heel sterk op elkaar ingespeeld is. We willen mensen waarschuwen om alert te zijn”, klinkt het.

M.W. had vrijdagmiddag haar inkopen gedaan in Carrefour Market-Alma in Mol, toen ze op de parking van het warenhuis vriendelijk aangesproken werd door een Engelstalige man. “Mijn vrouw is net als altijd tewerk gegaan”, vertelt haar man M.B. “Nadat ze haar koopwaar heeft ingeladen, legt ze haar handtas op de passagierszetel in de auto, sluit de auto af en brengt haar winkelkar terug. Op moment dat ze haar auto weer ontgrendelt, spreekt een man haar in het Engels aan. Hij heeft op de motorkap van een auto vlak bij de hare een wegenkaart opengespreid en vraagt of ze hem kan helpen. Mijn vrouw is altijd heel behulpzaam en helpt hem de juiste weg te vinden.”

Terwijl de dame bij de man over de kaart gebogen staat, maakt een kompaan achter haar rug haar autodeur open en vist haar bankkaart uit haar handtas. “Die steekt ze na de betaling niet terug in haar portefeuille, maar samen met het kasticket zit de kaart los in haar tas. Het is wanneer ze een halfuurtje later thuis de rekening nog eens nakijkt, dat ze haar bankkaart plots mist.”

© Hans Otten

Vier verrichtingen

Het paar kijkt even online op de rekeningstand en stelt tot zijn ontsteltenis vast dat er intussen in vier kort opeenvolgende opvragingen in één kantoor in totaal 1.000 euro is afgehaald. Hoe de dieven aan haar pincode zijn gekomen, maken de beelden van de bewakingscamera’s in de supermarkt duidelijk. Een derde kompaan hangt in de buurt van de kassa rond wanneer de Balense vrouw afrekent.

“Wat de winkeldirecteur naar eigen zeggen bijna schrik aanjaagt, is dat die man op geen enkel moment dichter dan op vier meter afstand van de kassa komt. Maar op het moment dat mijn vrouw haar pincode intikt, begint de man tegelijk iets op zijn smartphone te tikken. Kon hij aan de beweging van haar hand de volgorde van de nummers afleiden? Bestaat er misschien iets als een app die criminelen daarbij helpt? Gezien de professionele werkwijze had mijn vrouw dit volgens de directeur op geen enkele manier kunnen vermijden.”

Nog meer koude rillingen krijgt het benadeelde paar als het het precieze tijdsverloop in kaart brengt. Het kasticket van de winkel vermeldt 11.58 uur als printmoment. De eerste van de vier geldopvragingen bij het ING-kantoor op Laar in het centrum van Mol volgt volgens het bankafschrift amper drie minuten later om 12.01 uur. Nochtans moeten de daders op de 2 kilometer tussen de parking van Carrefour en Laar drie verkeerslichten passeren. Opgeteld bij de tijd die na het winkelen op de parking verstreek, is dat fysiek onmogelijk lijkt, zodat een van de twee tijdsaanduidingen vermoedelijk niet helemaal correct is. “Maar hoe dan ook moeten de dieven onmiddellijk na het buitmaken van de kaart naar de bankautomaat zijn vertrokken”, zegt M.B.

Vijf daders

Na grondige bestudering van de camerabeelden ontdekt de directie van Carrefour Market-Alma dat er uiteindelijk vijf mannen bij de diefstal betrokken moeten zijn geweest. Drie van hen komen duidelijk herkenbaar in beeld. “De winkel heeft ons en de politie uitstekend geholpen, maar het bewijst hoezeer we met een professioneel team te maken hebben. Die mannen doen dit duidelijk iedere dag. Mensen, let goed op wanneer je door een vreemde op de parking van een winkel wordt aangesproken. Want achteraf bleek de auto waarop de kaart was uitgespreid niet eens van de daders.”