Hombekenaar Lieven Casteels samen met Billie en Janne.© Leen Van de Sande

Hombeek Leeft! moet Plantenbeurs doen vergeten: “Dorpsfeest voor jong en oud is mooie opvolger”

Hombeek -

In de Mechelse deelgemeente Hombeek vindt vandaag, zondag, de eerste editie van Hombeek Leeft! plaats. Het dorpsfeest is de opvolger van de Plantenbeurs, die na dertig jaar ophield te bestaan. Op het dorpsplein is er heel wat muziek, Pardoes zorgt voor een boekenmarkt en ook de kleinsten kunnen zich uitleven.

Stijn Van de Sande

Drie decennia lang was de Plantenbeurs een begrip in Hombeek, maar vorig jaar vond de laatste editie plaats. “We merkten dat er nood was aan iets anders”, zeggen Koen Pauwels en Elsie Van Borm van het directieteam van de organiserende Sint-Maartenschool. “Het aantal bezoekers en standhouders liep terug en ook bij de vrijwilligers was er minder enthousiasme. Daarom gingen we op zoek naar een mooie opvolger.”

Dat werd Hombeek Leeft!, dat zondag voor het eerst plaatsvond in de schaduw van de kerk. “Het is een echt dorpsfeest waar de inwoners van Hombeek elkaar kunnen ontmoeten”, aldus de organisatoren. “Daarbij hebben we vooral veel aandacht voor de kleinsten. Zo is er een speeldorp met tal van leuke spellen, activiteiten en springkastelen. In samenwerking met Pardoes is er ook een markt voor kinderboeken.”

Tijdens Hombeek Leeft! kunnen Hombekenaars elkaar ontmoeten.© Leen Van de Sande

Fanfare en Radio Botanique

“Verder loopt muziek als een rode draad doorheen deze eerste editie”, zeggen Koen en Elsie. “De Hombeekse fanfare en brassband kunnen dan ook niet ontbreken. Daarnaast hebben we een heuse kinderdisco en Hombeek Zingt. Daarmee willen we zo veel mogelijk dorpsgenoten aan het zingen krijgen. We maakten er zelfs speciale zangboekjes voor. Het evenement wordt afgesloten door Radio Botanique. Hun enthousiasme lokt ongetwijfeld ook veel mensen van buiten ons dorp.”

In samenwerking met Pardoes was er ook ee kinderboekenmarkt.© Leen Van de Sande

Traditie

Lieven Casteels is geboren en getogen Hombekenaar en zakte samen met dochters Billie en Janne af naar Hombeek Leeft! “Dertig jaar geleden zat ik zelf op de Sint-Maartenschool toen de Plantenbeurs voor het eerst georganiseerd werd”, zegt hij. “Het was dan ook een jaarlijkse traditie om er langs te gaan. Maar je merkte dat het stilaan mooi geweest was. Een nieuw initiatief als dit juich ik dan ook zeker toe. Het is heel leuk om dit samen met de kinderen te kunnen bijwonen.”

Kindergrime op Hombeek Leeft!© Leen Van de Sande

In een groot kinderdorp kunnen de kleinste Hombekenaars zich uitleven.© Leen Van de Sande

Hombeek Leeft!© Leen Van de Sande

Hombeek Leeft!© Leen Van de Sande

Hombeek Leeft!© Leen Van de Sande

Hombeek Leeft!© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners