Themabeeld.© Dirk Vertommen

Man valt van trap en sterft later aan verwondingen: echtgenote die hem laat liggen vrijgesproken van schuldig verzuim

Mechelen -

De Mechelse rechtbank sprak een 66-jarige vrouw uit Mechelen vrij wegens schuldig hulpverzuim. De vrouw stond terecht omdat ze haar partner, die ’s nachts van de trap was gevallen, alleen maar een dekentje en een kussentje had gegeven en hem liet liggen. Een ziekenwagen belde ze daags nadien.

Stijn Van de Sande, Theo Derkinderen

Op 11 december 2022 waren J.G. en haar vriend gaan eten in een brasserie. Er werd ook gedronken en de vrouw ging sneller naar huis dan de man. “Ze lag al in bed toen de man thuiskwam. Bij zijn thuiskomst viel hij van de trap. Door het lawaai en geroep, werd ze wakker. Ze ging kijken en vond hem onderaan de trap met een bebloed gezicht en een gapende wonde onderaan zijn hoofd”, vatte procureur Nele Poelmans de feiten samen.

Volgens J.G. was het niet de eerste keer dat de man dronken was en ten val kwam. Volgens haar sliep hij bij de vorige feiten zijn roes gewoon uit en stond enkele uren later weer op. “Die bewuste avond in december heeft ze hem een kussentje en een deken gebracht, maar verder liet ze hem aan zijn lot over. Vervolgens ging ze gewoon weer naar bed, nam slaapmedicatie in en viel opnieuw in slaap.”

Pas vele uren later - kort na 14 uur - stond ze op en zag ze dat haar partner nog steeds onderaan de trap lag. “Hij kraamde op dat moment wartaal uit. Pas dan is er een belletje gaan rinkelen dat er mogelijk meer aan de hand was en belde ze een ziekenwagen. In het ziekenhuis stelden artsen vast dat de man een schedelfractuur en een gescheurde lever had. Hij was ook sterk onderkoeld en had veel bloed verloren.”

Hulpvraag genegeerd

Het slachtoffer overleed vier dagen later in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie benadrukte dat de vrouw heel goed besefte dat ze verkeerd handelde. “Er was die nacht duidelijk sprake van een ernstige gevaarssituatie. En wat alles nog erger maakte, was dat ze de hulpvraag van haar vriend genegeerd heeft. Ze liet hem liggen, nam slaappillen in en liet hem nog een halve dag creperen”, foeterde Poelmans.

Het Openbaar Ministerie vroeg aan de rechter om eerst een psychiater aan te stellen om de geestelijke toestand van de vrouw te onderzoeken. De rechtbank ging daar evenwel niet op in en sprak de vrouw uiteindelijk vrij van schuldig verzuim.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen