In verschillende bibliotheken worden ook muzikale voorstellingen gegeven zoals vorig jaar in Permeke.© Victoriano Moreno

De allerkleinsten onderdompelen in de wereld van boeken tijdens de Boekstartdag

Antwerpen -

De Antwerpse bibliotheken openen voor het zesde jaar op rij hun deuren voor de allerkleinste tijdens de Boekstartdag van zaterdag 18 mei. Organisatie Iedereen Leest zet op die manier het belang van lezen en voorlezen vanaf de geboorte in de kijker.

Margot De Clercq

Ook baby’s en peuters kunnen al genieten van boeken en leren veel uit voorleesmomentjes. Daarom worden op de Boekstartdag, een initiatief van Iedereen Leest, kinderen van 0 tot 3 jaar centraal gezet. In verschillende bibliotheken van Antwerpen kan je op zaterdag 18 mei vanaf 10 uur terecht voor uiteenlopende boekactiviteiten op kindermaat.

Heel wat bibliotheken hebben een blotevoetenpad waar de baby’s en peuters verschillende sensaties kunnen ontdekken en voelen. Je zal je ook kunnen amuseren met boekjes vissen, beweegparcours en kleurplaten. En de medewerkers staan paraat met boekentips.

Daarnaast zijn er nog activiteiten verspreid over de bibliotheken. Voor sommigen moet je je wel inschrijven, maar alles is gratis.

Activiteiten

In bib Arena op het Arenaplein 62A in Deurne is er een voorleesmoment tussen 10 en 11 uur en kan je genieten van twee babyconcerten van het Klankennest om 15 en 16 uur.

Bib Vrede op het Moorkensplein 19 in Borgerhout zorgt voor een muzikale start met Muziek op Schoot door Mini Musica van 10.30 tot 11.30 uur. Doorheen de dag kan je genieten van de snoezelhoek en een fruitpapbar door het Huis van het Kind Borgerhout.

Er zijn ook twee muzische workshops in bib Elsschot in de Willem Elsschotstraat 5. Kinderen van 1 tot 3 jaar kunnen deelnemen aan de workshop van 10.30 tot 11.30 uur en de kinderen van 1 tot 6 jaar aan die van 11.45 tot 12.45 uur.

Saloua El Massaoui, schrijfster van peuterboeken, komt langs in bib Kielpark, in de Wittestraat 10, om op interactieve wijze de kinderen onder te dompelen in haar verhalen. Ze zal doorlopend aanwezig zijn van 10.30 tot 13 uur. Als je van 11 tot 11.45 uur wil deelnemen aan het muzikaal voorleesuurtje van vzw Weerwolf moet je je op voorhand inschrijven in de bib.

In kinderbib De Vertellerij in de Turkooisstraat 18 in Berchem treden de muzikanten van Musica op. Tijdens de workshop van KIEM mogen de kinderen zelf meedoen. Ze dansen met hun hele lichaam en maken muziek met instrumenten en ander materiaal.

Een spelletje Zie jij wat ik zie? kan je meedoen in bibliotheek Luchtbal in de Columbiastraat 110. Er zal ook en workshop Hey baby zijn voor kinderen van 0 tot 12 maanden van 10.30 tot 11.30 uur.

In bib Park in Merksem gaat het meer de sportieve wellness-kant op. Om 10.30 uur kunnen baby’s van zeven weken tot zeven maanden gemasseerd worden tijdens de workshop babymassage. Kindjes die al kunnen lopen mogen om 11.30 uur deelnemen aan het knuffelturnen. Stuur een mailtje naar bib.park@antwerpen.be om je in te schrijven voor die workshops.

In de bibliotheek Couwelaar in de Te Couwelaarlei 120 in Deurne komt kindercoach Charlotte Feynaerts van 10 tot 12 uur langs om een snoezelworkshop te geven. Van 14 tot 16 uur kan je leren huis-tuin-keuken-spullen om te toveren tot speelmateriaal.

Bib Bist in Wilrijk organiseert een workshop BabyMuziek van 11 tot 12 uur.

Rugzakje

In een Boekstart-rugzakje zitten stoffen knisperboekjes en een badboekje. Die kon je al ontlenen in 9 Antwerpse bibliotheken. Vanaf 18 mei zijn deze rugzakjes ook beschikbaar in bibliotheek De Poort, Driehoek, Vrede, Elsschot, Viswater en Arena.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners