Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Weinig tijd? Hier is al het nieuws van de ochtend in 1 overzicht

Jinnih Beels/Slimste MensBeeld RV

Energieminister Marghem is kop van Jut nu België op het laatste nippertje een tekst over ambitieuzere klimaatdoelstellingen niet blijkt te ondertekenen. De politie kan Fouad Belkacem niet naar zijn proces brengen. En als je de cijfers erbij neemt, blijken Gent en Antwerpen helemaal niet zo verschillend te zijn. Dit is wat u moet weten uit het ochtendnieuws.

In het nieuws

1. België weigert ambitieuzere klimaatafspraken te ondertekenen 
Op het laatste nippertje heeft ons land een engagement om met de Benelux scherpere klimaatdoelen na te leven niet willen ondertekenen. De Vlaamse regeringspartijen wijzen met een beschuldigende vinger naar Marie-Christine Marghem (MR). De energieminister zou hen de tekst veel te laat hebben voorgelegd.

2. Terwijl Kavanaugh ontkent op tv, is er een derde aantijging van misbruik
"Ik heb nooit iemand aangerand, tijdens mijn hele schoolcarrière niet en ook niet in de jaren daarna." Dat heeft Brett Kavanaugh, de kandidaat-rechter van Donald Trump voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, gezegd in een interview met Fox News. De 53-jarige magistraat hield zich weken op de achtergrond, maar verscheen nu op de televisiezender met zijn echtgenote Ashley. Maar volgens de Britse krant The Guardian zal deze week nog een derde vrouw beschuldigingen van seksueel wangedrag uitbrengen. 

3. Vlaamse straten waren nooit properder, maar elders heerst 'een enorm gebrek aan burgerzin'
De straten in de grote Vlaamse steden liggen er netter bij dan ooit. Test-Aankoop gaf twaalf steden de maximumscore. Enkel Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht halen 2 op 5. "Het is er dweilen met de kraan open", zegt Test-Aankoop na onderzoek. (+)

In het nieuws
Beeld Tim Dirven

4. Geen vervoer voor Belkacem
De zaak over de mogelijke nationaliteitsafname van Fouad Belkacem dreigt opnieuw uitgesteld te worden, omdat hij niet werd overgebracht uit de gevangenis van Hasselt. De politie heeft geen vervoer of manschappen om hem naar het hof van beroep in Antwerpen te brengen. Ze zoekt een oplossing om een en ander later vandaag alsnog in orde te krijgen.

5. Bliksemsnel draadloos internet dankzij ledlicht
Sneller draadloos internet dankzij ledlicht, dat is lifi. Techbedrijven zoals Apple en Samsung en verlichtingsexpert Philips experimenteren met de nieuwe, supersnelle technologie. "Het potentieel is gigantisch, maar dan zullen we onze infrastructuur moeten aanpassen." (+)

6. Zweedse premier moet opstappen
Het Zweedse parlement heeft premier Stefan Löfven aan de kant geschoven. De eerste minister, die al verzwakt uit de verkiezingen was gekomen, verloor vandaag een vertrouwensstemming. De centrumrechtse oppositie, verenigd in de 'Alliantie', en de rechts-populistische Zweden Democraten sloegen de handen in mekaar om de sociaaldemocratische premier te ontslaan.

Zweeds premier Löfven.Beeld EPA

7. Geen paniek om de achtergebleven oproepingsbrief
De gemeenteraadsverkiezingen naderen met rasse schreden, maar nog niet iedereen heeft zijn oproepingsbrief gekregen. Reden voor ongerustheid? Toch niet.

8. De verschillen tussen Gent en Antwerpen zijn kleiner dan u denkt
Het Gentse versus het Antwerpse bestuursmodel, links versus rechts, daar lijkt het allemaal om te draaien in de stedelijke verkiezingsstrijd. Nochtans leggen beide legislaturen een erg gelijkaardig rapport voor. Doet politieke kleur er dan niet toe? (+)

Goed om weten

9. Erik Van Looy stelt de 32 'Slimste mens'-kandidaten voor
Wie is de Slimste mens ter wereld? Dat is de vraag waar het vanaf 15 oktober bij VIER allemaal om draait. In totaal zullen 32 gladiatoren zich in het strijdgewoel mengen. Erik Van Looy geeft tekst en uitleg bij de line-up.

10. Ook producten hebben een karakter
Producten praten tegen ons, ze motiveren ons om harder te rennen of om onze tanden beter te poetsen en ze krijgen soms zelfs een gezicht. Nog even en het zijn net mensen, die inspelen op onze groeiende behoefte naar een persoonlijke klik met onze favoriete producten. "We moeten oppassen dat we er niet emotioneel afhankelijk van worden." (+)