© Stijn Van de Sande

Twee bestelwagens in brand gestoken in Mechelse Mahatma Gandhiwijk: “Het wordt hier steeds erger, we zijn het kotsbeu”

Het afgelopen weekend zijn er twee bestelwagens in brand gestoken in de Mahatma Gandhiwijk in Mechelen. Zaterdagnacht moest een bestelwagen van elektriciteitsbedrijf Fluvius eraan geloven, zondagavond werd een bestelwagen van de stad Mechelen in brand gestoken.

Theo Derkinderen, Stijn Van de Sande

Zondagavond laat werden bewoners van de Abeelstraat opgeschrikt door enkele knallen. Toen ze buiten gingen kijken, zagen ze dat er een lichte vrachtwagen van de stad Mechelen in brand stond. Ook een bestelwagen van elektriciteitsbedrijf Fluvius (het voormalige Eandis) raakte door de hitte van het vuur beschadigd.

De brandweer kreeg de vlammen snel onder controle, maar de bestelwagen van de stad Mechelen is compleet vernield.

Minder dan 24 uur eerder werd er ook een bestelwagen van Fluvius in brand gestoken, op de hoek van de Reinheidstraat met het Vrijewoonstplein. Dat gebeurde op nauwelijks honderd meter van de plaats waar zondagavond brand werd gesticht. De daders hebben vermoedelijk een ruit ingegooid en dan een molotovcocktail naar binnen gesmeten, of alleszins een brandbare vloeistof gebruikt om het vuur aan te wakkeren en op korte tijd enorm hevig te maken.

(Lees verder onder de foto.)

© Google Street View

De politie neemt beide brandstichtingen ernstig en is met een grondig onderzoek gestart. Onder meer de beelden van de bewakingscamera’s in de buurt zullen grondig worden geanalyseerd. De speurders zouden er wel van uitgaan dat beide feiten het werk zijn van dezelfde daders.

Klein Chicago

Voorlopig werd er nog niemand opgepakt. De onrust in de wijk neemt door de brandstichtingen wel toe. “In deze wijk is het altijd wel iets. Maar sinds Nieuwjaar wordt het steeds erger en volgen de incidenten zich in snel tempo op. Zo werden er een kledingcontainer en een bromfiets in brand gestoken, en nu ook weer twee bestelwagens. En dan zwijg ik nog van de overlast die hangjongeren hier aanrichten”, vertelt een buurtbewoner. “De meeste bewoners zijn de situatie echt kotsbeu. Het lijkt hier meer en meer op Klein Chicago.”

“Heel wat mensen hebben schrik dat de brandstichters nog meer gaan toeslaan in de wijk en dat vroeg of laat ook auto’s van gewone burgers het doelwit gaan worden”, pikt een bewoner van de Mahatma Gandhistraat in. “De twee bestelwagens die in brand werden gestoken, lijkt mij het werk van jonge kereltjes. Haantjesgedrag? Misschien, maar het kan ook dat de daders met het vandalisme hun ongenoegen willen uiten naar de politie die hier vorige week Mohamed E.O. heeft doodgeschoten. Dat was een man uit deze wijk. Zijn dood is hier in ieder geval een heikel gesprekspunt. Zeker bij de jonge generatie die hier woont. Ik zou er niet van opkijken.”

De recherche onderzoekt de zaak. “Maar voorlopig kunnen we echt nog niets zeggen over het motief van de daders. Het onderzoek is lopende”, klonk het bij het parket.