© Frederik Beyens

Puzzelen met weinig ruimte: zo richt Karlien haar appartement in

Kleine woning, klein wonen? Op een oppervlakte van 80 vierkante meter bewijst Karlien dat het anders kan. Toen ze in 2015 het gelijkvloerse appartement kocht, was haar eerste beslissing: alles omdraaien. Ze installeerde de slaapkamer aan de straatkant en verbond de leefkamer met de tuin. Tijdens de renovatie dacht Karlien niet uitsluitend in functie van haar eigen ideeën. “Een huis moet verandering aankunnen. Wie hier na mij komt wonen, moet ook een persoonlijke sfeer kunnen creëren.”

Suzanne Antonis

Na een aantal keer verhuisd te zijn binnen Antwerpen, wilde Karlien een definitieve plek voor haarzelf en haar toen 3-jarige zoontje Mees. Karlien: “Die plek moest niet echt groot zijn, maar een absolute voorwaarde was wel dat het op de benedenverdieping was en dat er een tuin bijhoorde. Toen dit appartement in Deurne voor een redelijke prijs te koop kwam, heb ik niet lang geaarzeld. Er was veel renovatiewerk te doen, want het werd voordien verhuurd. De tuin was een veldje vol onkruid en afval.”

Als landschaps- en interieurarchitecte ging Karlien aan het puzzelen. “Ik zag de woning en de tuin als één geheel waarin ik de beschikbare ruimte maximaal wilde benutten. Het was al snel duidelijk dat de slaapkamer vooraan moest komen. De leefruimte waar je tenslotte de meeste tijd doorbrengt, kon dan met een kleine uitbreiding naadloos aansluiten bij de tuin en de oriëntatie naar het westen zorgde voor extra lichtinval.”

© Frederik Beyens

Voor een vlotte circulatie installeerde Karlien de keuken, badkamer en bergruimtes als één centraal blok in het midden van het pand. Aan de ene kant kwam een langgerekte slaapkamer voor Mees, aan de andere een doorloopgang.

Karlien: “Als je van de ene kamer naar de andere loopt, kom je nergens een obstakel tegen en er is een permanente connectie tussen de leef- en slaapruimtes. Hoewel het pand erg geleden had onder de verschillende herinrichtingen, was de basis solide. Elke muur die wegging, is vervangen door een stalen kolom of ligger. Om een extra ruimtegevoel te creëren, is het parket schuin gelegd en zijn de deuren iets hoger dan de standaardafmetingen. Dat zijn misschien details maar ze zorgen wel voor een verruimend effect.”

Zo is ook het holletje onder het aanrecht ingenieus bedacht. Poes Muis kan zo naar haar stekje dat voor buitenstaanders onzichtbaar blijft.

Zowel bij studio k - het kantoor voor interieur, tuin- en landschap dat Karlien tien jaar geleden heeft opgericht - als in haar persoonlijke woning, besteedt Karlien veel aandacht aan sfeer en beleving, zonder de detailafwerking uit het oog te verliezen. Over elke vrije hoek dacht ze na. Een inbouwkast tekende ze pas uit als ze er een bestemming voor had. In de bergruimte zocht Karlien eerst naar de manden voor haar linnengoed, zodat ze de leggers op de juiste hoogte kon bevestigen en er geen kostbare ruimte verloren ging. In de keuken bood de ruimte rond de steunkolom nog plaats voor enkele boekenplankjes en voorraadschuifjes.

© Frederik Beyens

Karlien: “Ik kies voornamelijk voor natuurlijke materialen, kleuren en texturen. Hier zijn de basiskleuren heel licht gehouden, zonder dat het steriel wordt. Meubels en verlichting geven het geheel een extra warme uitstraling. De stijlkeuze voor de inrichting begon met een clubzeteltje uit de jaren zestig dat ik kreeg van mijn grootouders. Het is bij elke verhuis al meegegaan. Ik heb in dezelfde vintage sfeer verder gezocht naar nieuwe stukken. Vooral in Nederland waren die nog betaalbaar. Maar evengoed ziet het er hier over enkele jaren helemaal anders uit. Dankzij de neutrale basisinrichting is dat ook perfect mogelijk.”