Merel is Vogel van het Jaar 2018

© Getty Images/iStockphoto

De merel is verkozen tot Vogel van het Jaar 2018. Dat laat Vogelbescherming Vlaanderen weten. De best wel vrolijke vogel haalde het met 999 van de 3.945 stemmen, goed voor 25 pct. De huiszwaluw en de kievit volgden op een tweede en derde plaats.

Het lied van de merel is te horen vanaf februari tot in de vroege zomer, waarbij de frêle, melodieuze noten wegsterven naar een zachtere, kwetterende finale. Is de nachtegaal de operazanger onder de vogels, dan is de merel de meester-alt van het koor. Zijn zang benadert het meest het menselijke idee van muziek. Dat komt omdat hij op een menselijke toonhoogte zingt, met een melodieuze variatie van heldere klanken die haast op een notenbalk kunnen worden genoteerd.

Usutu-virus

“De vraag die ons op dit ogenblik bezighoudt is of we in de lente van 2018 opnieuw kunnen genieten van de aantrekkelijke zang van de merel”, klinkt het ongerust bij Vogelbescherming Vlaanderen. “Op dit ogenblik is het immers met een vergrootglas zoeken naar merels. De met het Usutu-virus besmette steekmuggen hebben blijkbaar hun werk grondig gedaan.”

© rr

Een merel die besmet is met het virus is vaak gemakkelijk te herkennen. “Hij ziet er - ook als er voldoende voedsel aanwezig is - ongezond en verzwakt uit. Hij is makkelijk te benaderen, heeft een slordig verenkleed en is sterk vermagerd. Verder heeft hij evenwichtsstoornissen en kan hij soms moeilijk vliegen. Na twee tot drie dagen is hij dood. Het jammere is dat besmette merels niet te genezen zijn, ook niet in onze opvangcentra voor vogels en wilde dieren. Een medicijn bestaat (nog) niet. De verwachting is wel dat merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus zullen ontwikkelen.”

“Hoe belangrijk het ook is om als vogelbeschermingsorganisatie de aandacht te vestigen op soorten die op het randje van uitsterven balanceren, de Vlaming blijkt zeer karig met stemmen als het om vogels gaat die zeldzaam zijn en/of niet dicht bij de mens leven”, luidt het nog. De kwartelkoning belandde daardoor op de laatste plaats met slechts 119 stemmen, gevolgd door de roerdomp (124), de raaf (152), de lepelaar (159) en het korhoen (195).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen