© AFP

Separatisten Nieuw-Caledonië weigeren barricades te verwijderen, Macron stuurt militairen

De internationale luchthaven van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is maandag gesloten gebleven, omdat separatisten weigerden de wegversperringen op te heffen die de Pacifische archipel al een week lang lamleggen. Frankrijk had meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld. Tevergeefs dus. President Macron stuurt militairen.

wver, adb
Bron: BELGA

Nieuw-Caledonië is een Frans gebiedsdeel met een bijzondere status en ligt ten oosten van Australië. Separatistische groepen protesteren tegen Franse plannen om stemrecht te geven aan alle mensen die zeker tien jaar op de eilanden wonen. De afgelopen week is het er vooral ’s nachts onrustig geweest. Er vielen zes doden, onder wie twee politieagenten, en honderden gewonden.

Toch wordt volgens de Franse president Emmanuel Macron “vooruitgang geboekt in het herstel van de orde” in Nieuw-Caledonië. Dat zei hij tijdens een Defensieraad waar hij beslist heeft om “tijdelijk” militairen naar de archipel te sturen om de binnenlandse veiligheidstroepen te ontlasten, aldus het Elysée. Het zou gaan om duizend veiligheidstroepen, bovenop de politiemensen die al naar het overzeese gebied zijn gestuurd.

© AP

Het vliegveld blijft in ieder geval tot donderdag gesloten voor commerciële vluchten, meldt de Kamer van Koophandel en Industrie van Nieuw-Caledonië, die de luchthaven beheert.

Repatriëringen

Nieuw-Zeeland en Australië zullen hun gestrande toeristen te repatriëren. Nieuw-Zeeland stuurt een regeringsvliegtuig naar Nieuw-Caledonië, zo heeft Winston Peters, de minister van Buitenlandse Zaken van het land, dinsdag gezegd.

Peters zei dat het vliegtuig “vijftig passagiers met de dringendste behoeften” naar Auckland gaat vervoeren en de “eerste in een reeks vluchten is die Nieuw-Zeelanders naar huis zou brengen”. Naar schatting zijn meer dan 3.000 mensen gestrand door de rellen en de sluiting van de belangrijkste internationale luchthaven. Veel daarvan zijn Australische en Nieuw-Zeelandse toeristen die vastzitten in resorts en hotels.

© AP

Toeristen maken gewag van voedseltekorten, geweervuur, brandstichting en plunderingen in de buurt van resorts, waardoor ze bang zijn voor hun veiligheid. De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft op X aangekondigd dat Australië toestemming heeft gekregen voor twee vertrekkende vluchten. “Passagiers krijgen prioriteit op basis van behoefte. We blijven werken aan verdere vluchten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER