Luister naar

Gert-Jan Segers en Peter van Dalen in gezamenlijk plan: Europa moet voorrang geven aan geloofsvrijheid boven handel

Nieuws
Europa moet ‘meedogenlozer’ opkomen voor de eigen waarden, zoals de vrijheid van godsdienst. Die vrijheid moet zwaarder wegen dan handel. Regimes die de godsdienstvrijheid schenden, moeten Europese sancties krijgen opgelegd.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 20 mei 2019 om 21:25

Den Haag – Brussel

Met dat plan komen de ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en de Europese ChristenUnie/SGP-lijsttrekker Peter van Dalen vandaag. De nieuwe Europese Commissie moet wat hen betreft een zwarte lijst opstellen van landen waar het slecht is gesteld met de godsdienstvrijheid. ‘Te vaak is er een wankelmoedige houding’, zegt Segers.

De ChristenUnie-leider somt uit de recente Nederlandse politiek twee voorbeelden op. ‘In de China-strategie van het kabinet die afgelopen week is gepresenteerd wordt met geen woord gerept over de positie van de 80 miljoen christenen in dat land, die hun geloof niet vrij kunnen belijden. Dat vinden wij onbestaanbaar’, zegt Segers. Ook is hij kritisch over opmerkingen van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken), die onlangs zei dat we in de contacten met Turkije ook rekening moeten houden met zakelijke belangen. ‘Ik begrijp hoe we als Nederland ons geld verdienen’, zegt Segers daarover, ‘maar in de ultieme afweging moet godsdienstvrijheid zwaarder wegen. Misschien moeten we iets van onze welvaart inleveren en ferventer knokken voor godsdienstvrijheid.’

ChristenUnie/SGP-lijsttrekker Peter van Dalen wil dat de nieuwe Europese Commissie een reeks van maatregelen neemt om godsdienstvrijheid te verbeteren. Behalve dat er een zwarte lijst van notoire schenders van die vrijheid moet komen, moeten aan die lijst ook concrete acties worden verbonden. ‘Van politieke sleutelfiguren in zulke landen moeten de banktegoeden kunnen worden bevroren. Ook handelsverdragen moeten kunnen worden opgezegd of opgeschort.’ In Europa gaan de handelsrelaties nu nog vóór op mensenrechten, zegt Van Dalen. ‘Er worden in handelsverdragen wel afspraken over mensenrechten gemaakt, maar die zijn in feite een dode letter.’ Hij wil dat de nieuwe Europese Commissie en de nieuwe Europese buitenlandvertegenwoordiger – opvolger van de Italiaanse Federica Mogherini – vóór de zomer van 2020 plannen presenteren. Ook wil hij dat de speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid, momenteel de Slowaak Ján Figel, een volwaardige groep medewerkers krijgt. De ChristenUnie/SGP-Europarlementariër zegt dat hij al verschillende fracties in het Europees Parlement heeft gepolst over zijn ideeën, en dat er welwillend op wordt gereageerd.

Van Dalen maakte zich de afgelopen jaren sterk voor de positie van de Pakistaanse christin Asia Bibi, maar zegt dat er ook voor andere groepen – zoals de Rohingya in Myanmar en de ahmadi-moslims in Pakistan – moet worden opgekomen. Over geloofsvervolging in afzonderlijke landen zijn intussen zoveel feiten bekend, dat actie nodig is, zegt hij. De ChristenUnie/SGP-lijsttrekker verwijst naar onderzoek in opdracht van de groep Europarlementariërs die zich bezighoudt met vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Ook zijn er rapporten van de speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, maar ook van organisaties als Open Doors. ‘Het is overduidelijk dat veel gelovigen worden onderdrukt.’

Dat de ChristenUnie voor de aanpak van geloofsvervolging nadrukkelijk naar Europa kijkt, heeft er volgens partijleider Segers mee te maken dat Europa óók een waardengemeenschap is. ‘Dit continent is gebouwd op mensenrechten als de vrijheid van godsdienst.’ Europa is een machtsblok, stelt Segers, en kan veel gewicht in de schaal leggen als het aankomt op het afdwingen van verbeteringen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?