© Kioni Papadopoulos

Ook heel jonge betogers trekken naar de Groenplaats: “Als de wereld eraan gaat, zullen we allemaal sterven”

Zo’n honderd jongeren betoogden donderdagochtend op de Groenplaats in Antwerpen, omdat ze er in Brussel niet bij konden of mochten zijn. “We zijn dus geen concurrentie voor de betoging in Brussel”, zegt medeorganisator Mattias Peeters. “Maar niet iedereen kan elke week naar Brussel gaan en we willen laten zien dat het hier ook leeft.”

Maaike Floor

Het was de bedoeling om een soort sit-in te houden, maar door de miezerregen was het niet echt aantrekkelijk om op de natte, koude stenen te gaan zitten. Dus werd er na het voorlezen van een statement voor een leefbaardere wereld en een transparanter klimaatbeleid eerst een spel gedaan waarbij de leerlingen stellingen moesten beantwoorden door bij een groen of rood bord te gaan staan. “Want ja, wij nemen soms het vliegtuig en we zijn niet altijd milieubewust, maar dat betekent niet dat onze actie geen waarde heeft”, klonk het strijdbaar over de Groenplaats.

LEES OOK. Klimaatactie op Groenplaats, tweede mars in Brussel belooft opnieuw massa jongeren te lokken

Brave burgerlijke ongehoorzaamheid

Eerst stonden de actievoerders bij het standbeeld van Rubens, toen de regen doorzette verhuisden ze uit praktische overwegingen naar de kiosk, waar op muziek wat ochtendgymnastiek werd gedaan om warm te blijven. Dankzij de leerlingen van Groenhout die de actie georganiseerd hadden, had heel de manifestatie veel weg van een educatief uitstapje. “Wie wil, kan ook rustig iets lezen of huiswerk maken”, zei een van de organisatoren. Het moet de braafst mogelijke vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid zijn ooit.

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

Lena Wuyts en Jakob Cleymans (allebei 14) ruimen zelf de Groenplaats op, al dansend op de muziek. “Zo laten we zien dat we het menen. We hebben vooral sigaretten opgeraapt, maar ook enorm veel schroeven van de kerstmarkt.” Onder het afdak van de kiosk is ondertussen een soort discofuif gaande. Sommige leerlingen protesteren met een lolly in hun mond, één jongen eet een wortel. Verderop in een café wordt stiekem een pintje besteld.

Het valt op dat de actie in Antwerpen behalve vijfde en zesdejaars ook veel jonge leerlingen trekt, zelfs van lagere scholen. Pitu Radier (11) is met de fiets vanuit het Speelscholeke in Deurne naar de Groenplaats gekomen, met haar vader als begeleider. “Ik ben vandaag de enige van mijn school maar ik hoop dat er volgende week meer kinderen meekomen”, vertelt ze. “Nee, heel de school zou hier moeten staan. De politici moeten meer doen voor de natuur. Ik wil een goede toekomst in een gezonde wereld.”

Cor (7) en Noor (5) Dieleman zijn de jongste betogers. Vanmorgen hebben hun ouders de zorgjuf gebeld om te laten weten dat ze ’s morgens niet op school zouden komen. “Wij wilden hier zijn”, zegt Noor. “Er is veel te veel plastic. Dat vinden wij niet goed.”

Sterven in overstroming

De slogans van de oudere actievoerders zijn een stuk confronterender. “Remember we will die together”, staat er in bloedrode letters op een groot stuk karton waarmee een groepje leerlingen rondjes rent over de Groenplaats. Het is een slogan van Ada Johannink (13). “Als de wereld eraan gaat door de opwarming van de aarde, zullen we allemaal sterven, arm en rijk. Daarom moeten we nu iets doen”, legt ze uit. Helene De Vil treedt haar bij. “We willen dat onze kinderen naar school kunnen gaan zonder dat we bang moeten zijn dat ze roet in hun urine hebben. En als onze kinderen sterven door overstromingen zonder dat wij in de buurt zijn, dan is dat onze eigen schuld. Dan zullen we onszelf nooit vergeven dat we niet eerder hebben ingegrepen.”

Ontmoeting met schepenen Beels en Meeuws

Enkele volwassenen, een paar PVDA-politici en mensen van de burgerbewegingen komen discreet hun steun betuigen. Iets na 11u komen schepen van Energie en Klimaat Tom Meeuws en schepen van Onderwijs Jinnih Beels (allebei sp.a) aangelopen. “Onze ambitie is om de CO2-uitstoot in Antwerpen tegen 2030 met 50% te doen dalen”, spreekt Tom Meeuws de jongeren toe. “Dit jaar zetten we een nieuw klimaatplan in de steigers en we willen dat dat ook door jullie gedragen wordt.” Jinnih Beels kondigt een klimaatdag aan in mei, die door de jongeren mee georganiseerd moet worden.

Met een delegatie van de jongeren volgt daarna nog een gesprek op het kabinet. “We zijn waakzaam”, zeggen Mattias Peeters en Helder Onkelinx. “We willen niet dat politici ons initiatief recupereren. We willen niet geassocieerd worden met een politieke kleur, klimaat is belangrijk voor iedereen.”

© Kioni Papadopoulos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER