© Jeroen Hanselaer

Malik (22) is eerste geregistreerde transgender in Niel: “Als ik deze beslissing niet had genomen, had ik nu niet meer geleefd”

De transitie van Sam Bettens haalde de voorbije week uitgebreid de media. Er zijn minder transmannen (vrouwen die man worden) dan omgekeerd. Malik Nauwelaers (22) is wel een van hen. Hij is de eerste officieel geregistreerde transgender van Niel.

Kristin Matthyssen, Paul Van Roy

In Niel is transseksualiteit niet nieuw. Voormalig socialistisch schepen van Feestelijkheden wijlen André De Laet liet zich op zijn 44ste opereren en werd daarna Andrea. Misschien is Andrea een rolmodel geweest voor Malik Nauwelaers? “Toch niet, ik kende haar zelfs niet. Maar het is wel goed te horen dat hier al iemand de bakens verzet heeft. Zelf ben ik wel de eerste Nielenaar van wie het geslacht op officiële documenten zoals mijn identiteitskaart en busabonnement veranderd is van V naar M.”

Makkelijk was de papierwinkel niet, ondanks de vereenvoudigde wettelijke procedure die op 1 januari 2018 van kracht werd. “Ze hadden me voorgespiegeld dat het een halfjaar zou duren, maar in totaal ben ik er bijna twee jaar mee bezig geweest. Tot burgemeester Tom De Vries gezegd heeft: dit moet nú in orde komen.”

© Jeroen Hanselaer

Telefoon

Malik werd geboren als Maaike, in een gezin met drie meisjes, van wie eentje overleden is. Zijn armen staan vol tatoeages. Malik was vroeger een frêle, tenger meisje. “Maar ik voetbalde liever op straat met de jongens. Als het veldloop was, deed ik mee bij de jongens. Rond mijn twaalfde sprak ik er voor het eerst met mijn moeder over, dat ik me anders voelde. Ze dacht dat het een bevlieging was. Bovendien kwamen er tien jaar geleden amper transgenders in de media. Op relationeel gebied lag ik in de knoop. Ik dacht dat ik op jongens viel, maar als ik samen was met iemand, voelde ik geen affectie. Nog iets raars: ik durfde de telefoon niet op te nemen, omdat ik mijn eigen stem niet wou horen. Ik vond dat die meisjesstem totaal niet bij mij paste.”

Mama Ira herinnert zich nog hoe Malik het heerlijk vond om zich vuil te maken. “Hij ging naar de vakschool, leerde voor tuinbouw en magazijnier. En later koos hij voor de bouw. Dat komt omdat hij op dat moment naar het buitengewoon onderwijs ging, naar het Kristus Koning Instituut in Sint-Job. Een meisje dat zo goed kon metsen, dat zagen ze daar niet veel. Eventjes is Malik er ook op internaat geweest. Ik wist thuis met zijn opstandig gedrag geen blijf. Hij was enorm sterk. Malik heeft ook autisme. In die school had je autiklassen.”

Maar het was niet alleen het autisme dat opspeelde. Maaike/Malik deed een mislukte zelfmoordpoging met pillen. “Een wanhoopskreet”, vertelt Malik. “Ik was vijftien. In het ziekenhuis heb ik verteld dat ik jongen wou worden. Gelukkig werd dat ernstig genomen. Er volgde een doorverwijzing naar Gent, waar ik eerst een tijdlang elke maand op gesprek moest komen bij een seksuoloog. Pas als je dan groen licht krijgt, kom je op een wachtlijst voor transitie.”

Heupen

De hormonenbehandeling zorgde ervoor dat Malik 20 kilo bijkwam. “Door die hormonen houdt je lichaam meer vocht op. Dat vertellen ze er op voorhand niet bij. Ik vind het wel spijtig dat ik geen smallere heupen heb, in plaats van nu mijn brede heupen en een buikje. Twee jaar geleden werden mijn borsten weggenomen. Die operatie viel mee. Ik kreeg een drukverband. Financieel was het wel niet makkelijk. Mijn mama moest 1.000 euro cash betalen.” Ira knikt. “Geld dat ik echt bijeen heb moeten schrapen, om mijn kind gelukkig te maken.”

Vorig jaar in februari liet Malik zijn baarmoeder en eierstokken verwijderen. “Ik haatte het om te menstrueren. Om te vermijden dat mijn bloedingen zouden doorkomen, pakte ik mijn anticonceptiepil altijd door. Die baarmoeder móést weg. Door de fantoompijnen heb ik daar een maand heel zwaar van afgezien. Dat er nog eicellen bewaard worden van mij in Gent, vind ik wel positief.”

Haarlijn

De transitie is geen lachertje. “Om de veertien dagen krijg ik nog een hormonenspuit. Bij de opstart van hormonentherapie destijds, hebben ze bijvoorbeeld niet op voorhand verteld dat de kans bestond dat ik kaal zou worden. Maar kijk.” (tilt pet op) “Net zoals bij een echte man is mijn haarlijn helemaal teruggetrokken. Die haartjes in de gootsteen vond ik vreselijk. Vroeger had ik haar zoals Justin Bieber. Nu heb ik meer haar op mijn benen en borst dan op mijn hoofd. Toch heb ik nog geen moment spijt gehad. Als ik niet in transitie was gegaan, had ik nu waarschijnlijk niet meer geleefd, ofwel was ik ongelukkig. In september ga ik voor de geslachtsoperatie.”

Hoe Malik zijn toekomst ziet? “Een lieve vriendin ontmoeten, die verliefd wordt op mijn eerlijkheid. Tegenwoordig ga ik met Kenny en Dirk van de Nielse holebivereniging De Regenboog soms naar een holebicafé in Mechelen, waar ook veel transgenders komen. En ik heb met Dirk en Kenny aan de pride in Brussel deelgenomen.”

Voor mama Ira was het ook een lange weg. “Ik vond eerst dat ik als moeder gefaald had. Nachten heb ik wakker gelegen. Ik zat zo diep dat ik zelf een sessie bij Maliks kinderpsychiater heb gevraagd voor mezelf. Nu ben ik fier op hem. Ga ervoor, zeg ik.”

Hoe hij zijn moeder zijn nieuwe naam verteld heeft? “Ineens vond ik Maaike Nauwelaers niet meer op Facebook. ‘Ah nee mama, je moet bij Malik kijken’, zei hij. ‘Dat is mijn naam nu.’ Zo simpel was dat.”