Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Hoe zoete geuren ons kunnen foppen, en obesitas kunnen helpen bestrijden

Hoe zoete geuren ons kunnen foppen, en obesitas kunnen helpen bestrijden
Beeld Thinkstock

Niet alleen onze neus, maar ook onze tong beschikt over receptoren die geuren kunnen detecteren. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou het toevoegen van zoete geuren aan etenswaren – in plaats van suikers – daarom kunnen helpen om obesitas te bestrijden. 

Dat niet alleen onze neus beschikt over de olfactorische receptoren die verantwoordelijk zijn voor de reukzin, is al langer geweten. Uit eerdere experimenten bleek al dat mensen etenswaren kunnen onderscheiden die enkel verschillen op het vlak van geur, zelfs zonder het gebruik van hun neus. 

Nieuwe research aan het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia lijkt nu nieuw licht te werpen op die kwestie: ook de tong zou geuren kunnen onderscheiden.

Behalve over de bekende smaakreceptoren die zoet, zout, zuur, bitter en umami onderscheiden zouden bepaalde cellen ook over proteïnen beschikken die geur detecteren, blijkt uit het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad Chemical Senses. Na dierproeven werd die these ook succesvol getest bij mensen. 

Foppen

Hoewel het onderzoeksteam het belang van de neus voor de reukzin niet ter discussie stelt, wordt de lang gehanteerde wetmatigheid dat duidelijk wel: smaak zou daarbij voor de mondholte zijn, geur voor de neusholte, en de totaalindruk van voedsel gebeurt in het brein.

“Dit is een unieke opportuniteit”, zegt hoofdonderzoeker Mehmet Hakan Ozdener, verwijzend naar de op til zijnde epidemie van overgewicht – volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal Europa in 2030 te maken hebben met een immense obesitasepidemie. Volgens Ozdener kunnen zoete geuren ons foppen, waardoor we voedsel zoeter registreren en de nood aan suikers daalt.