Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Waar zijn de trotse singles op tv?

Een koppel in 'Blind getrouwd'. Programma's als dit zetten op tv de toon voor hoe we kijken naar relaties, zegt Lilith Geeraerts.Beeld VTM

Lilith Geeraerts klaagt het gebrek aan geloofwaardige singles op tv aan.

Stel: je bent single in 2018. Geen probleem, denkt u. Het zijn mooie tijden om de hort op te gaan, je door een vreemde te laten meetronen op een gek avontuur en 's anderendaags elk je eigen weg te gaan. Je grootmoeder is de allerlaatste die nog durft vragen 'of ge nog geen lief hebt', en bij een negatief antwoord zegt ze tegenwoordig vast: 'geniet er maar van'. We leven in de toekomst, waarin we christelijke waarden eindelijk vervangen hebben door een meer rationele en humanistische benadering van liefde en relaties. Waarin alleen zijn een perfect gezonde keuze is, niet iets dat je zomaar overkomt. Toch?

Stel: je bent single in 2018. Een probleem, denk ik, want initieel is er doorheen de jaren weinig veranderd. Open relaties zijn geneuzel in de niche, vrije liefde was een slechte mop, en het aantal huwelijken kent een lichte stijging. Ook in een milieu dat zichzelf als vrijdenkend zou omschrijven, wordt het pijnlijk duidelijk als je in de twintig bent: alleen zijn wordt nog steeds beschouwd als een vreselijk voorgeborchte dat uiteindelijk naar de loutering van de relatie moet leiden. We willen allemaal nog steeds zo snel mogelijk settelen, en onze televisie bevestigt dat maar al te graag.

Alleen zijn wordt nog steeds beschouwd als een vreselijk voorgeborchte dat uiteindelijk naar de loutering van de relatie moet leiden

Koppelexperten

'Potje zkt. dekseltje' is de algemene trend op mijn beeldbuis. Blind getrouwd is hierin het duidelijkste voorbeeld: single zijn is nog steeds zo vreselijk ongemakkelijk dat 3.600 Vlamingen besloten zich in te schrijven voor een datingprogramma dat het feitelijke daten overslaat en de eerste ontmoeting laat plaatsvinden in het gemeentehuis. Waarom de keuzestress doorstaan, als een 'panel van experten' kan vertellen wie een degelijk dekseltje zou kunnen vormen? Mama's van bruidjes to be zijn door het dolle heen: die van ons heeft eindelijk iemand gevonden! Of je je toekomstige man of vrouw nu al kent of niet, het doet er weinig toe, zolang je maar geen oude vrijster wordt.

Let er deze week eens op: zowel in fictie als in non-fictie zijn singles op tv droevige figuren die het liefst zo snel mogelijk van relatiestatus zouden veranderen. Tenzij in Temptation Island natuurlijk. De Joey Tribbiani's van weleer zijn de Fabrizio's en Joshua's van vandaag geworden: vrijgezellen die gewoon plezier willen maken.  Maar net zoals Joey uit Friends lijken de singles uit Temptation vlakke, over the top komische personages met bedenkelijke motieven. Niet echt iets waar je als vrijgezel mee wil vergeleken worden. Helaas. 

Let er deze week eens op: zowel in fictie als in non-fictie zijn singles op tv droevige figuren die het liefst zo snel mogelijk van relatiestatus zouden veranderen

Mag er niet gewoon eens gezegd worden dat seks om de seks geen flauw afkooksel van the real deal hoeft te zijn? Vorige week, op vrouwendag dan nog wel, uitten enkele bekende vrouwen op de VRT-site hun afkeer van onenightstands. "Vreselijk toch, zo'n vreemde in je bed?" 'Blij dat ik mijn mannetje heb gevonden', leken ze allemaal te denken. Zucht.

Aan alle single vrouwen én mannen in België: jullie verdienen minstens één rolmodel op televisie dat trots is op zijn of haar vrijheid. Zoals Samantha Jones uit Sex and the City ooit placht te zeggen: “I will not be judged by society, and I will blow whomever I want as long as I can breathe and kneel.”