Direct naar artikelinhoud
Reportage

Geheim wapen tegen inbrekers heeft in Scherpenheuvel vier benen

Mee op pad met de cavalerie die moet slagen waar de helikopter faalde
Beeld Tim Dirven

Sinds de slag bij Waterloo heeft de cavalerie al betere dagen gekend. Maar in het landelijke Scherpenheuvel is het terrein toch van die aard, dat de politie nu agenten te paard inzet om op een dievenbende te jagen. Want op een open akker heeft een dief zo geen kans.

Vlak voor ze aan hun patrouille beginnen, staan Camel en Beau, twee paarden van de federale politie nog even te bekomen van hun rit uit de kazerne van Etterbeek. Ze krijgen een lang fluorescerend paardenhesje aan, met knipperlichten op hun poep. Nu een dievenbende het volgens de politie op Scherpenheuvel gemunt heeft, worden zij in de strijd geworpen om de boeven te vatten. “Het zijn de donkere maanden”, zegt Kurt Marcoen van de politie van Scherpenheuvel, terwijl zijn twee collega’s van de cavalerie nog even een briefing krijgen. “Dan is er altijd wel een piek in de inbraken omdat het dan al donker is voordat de mensen van hun werk terugkomen.”

Een tijd geleden werd er bij een achtervolging in Scherpenheuvel een helikopter ingezet maar die raakte het spoor van de overvallers bijster

Een tijd geleden werd er bij een achtervolging in Scherpenheuvel een helikopter ingezet maar die raakte het spoor van de overvallers bijster, mede daarom heeft de politie nu de hulp ingeroepen van de cavalerie. Want paarden hebben in het rurale landschap van Scherpenheuvel een aantal voordelen. De ruiters kunnen bijvoorbeeld, omdat ze hoger zitten, heel goed voertuigen binnenkijken of over een haag loeren. Maar vooral dat de paarden ook makkelijk over een landweg kunnen galopperen of de achtervolging inzetten over een weide, maakt hen geschikt om ze hier in Scherpenheuvel in te zetten.

En langs de vele kleine landwegen kunnen dieven zich in Scherpenheuvel ’s nachts ook makkelijk wegsteken of gaan vluchten, zegt Marcoens. “Je kunt hier bijvoorbeeld via een enkele landweg zo de E314 op en dan ben je weg.”

Woonwijken

De ruiters patrouilleren bij valavond, tussen vijf en tien omdat de meeste inbraken dan gebeuren zo heeft de politie ontdekt. En in een zo’n shift kunnen ze makkelijk twintig kilometer afleggen. Terwijl het doorgaans rustig is in Scherpenheuvel, is er de jongste maanden toch echt sprake van een plaag, vertelt burgemeester Manu Claes (CD&V). “In totaal waren er vorig jaar iets minder inbraken dan in 2016”, zegt hij. “Maar van de 58 zijn er een 20-tal in de maanden november en december gepleegd en ook steeds in dezelfde buurt. De dieven pakten daarbij steeds drie tot vijf huizen tegelijk aan.”

Met hun topsnelheid van 60 kilometer per uur is het voor de paarden zelfs een koud kunstje om bromfietsers uit het verkeer te halen

De patrouille zal vandaag starten bij de lokale cultuurcentrum om dan vervolgens enkele woonwijken aan te doen. Een groot aantal inbraken heeft zich voorgedaan in de planetenwijk – zo genoemd omdat elke straat de naam van een planeet draagt. Dat is een klassieke verkavelingswijk, met alleen open bebouwing. Woningen zijn er makkelijk via velden te bereiken. “Daarom zijn de paarden echt een meerwaarde”, zegt de lokale korpschef Jan Vanhauwere. “En als een paard op een akker loopt, hoor je het ook niet.”

Agenten te paard zitten hoger en kunnen zo makkelijker in tuinen en over hagen kijken.Beeld Tim Dirven

Ook al wordt er weinig over bericht, de ruiters van de federale politie springen hun collega’s van de lokale politie wel vaker bij. Natuurlijk zijn zowel de ruiters als de paarden in de eerste plaats opgeleid voor ordehandhaving bij grote betogingen of voetbalwedstrijden. Maar daarnaast kunnen ze nog voor een resem andere opdrachten gebruikt worden. Met hun topsnelheid van 60 kilometer per uur is het voor de paarden zelfs een koud kunstje om bromfietsers uit het verkeer te halen.

Zichtbaarheid

Door de inzet van de ruiters wil de politie ook de zichtbaarheid vergroten. Politiemensen zijn te paard nu eenmaal makkelijker aan te spreken door voorbijgangers dan wanneer ze in een voertuig zitten. “En de media-aandacht die deze patrouilles nu halen, is ook goed om de bewoners te sensibiliseren over de inbrakenplaag”, zegt korpschef Vanhauwere.

Als we even meelopen met de patrouille, merken we al snel hoe enthousiast de bewoners reageren op de paarden. Waar ze ook komen, doen inwoners hun voordeur open en beginnen spontaan met de agenten te praten. “Het geeft toch wel een veiligheidsgevoel”, zegt Eric De Hauwer, een warm ingeduffelde man met een trainingsbroek aan. “Want hier in de buurt wordt inderdaad vaak ingebroken.”

Het valt op hoe enthousiast de bewoners reageren op de paarden. Waar ze ook komen, doen inwoners hun voordeur open

De ruiters gebruiken hun zaklamp om in de voortuintjes of in wagens binnen te kijken. Met hun gps en radio kunnen ze de exacte coördinaten doorgeven van waar er iets verdachts gebeurt. En er is nog een reden waarom de agenten daarmee uitgerust zijn, zegt politieruiter Carla Christiaens. “Ook als de paarden iets achterlaten, moeten we dat doorgeven. We hebben daarover afspraken gemaakt met de stadsdienst van Scherpenheuvel. Die ruimt het dan later op.”