Wie zijn de twaalf vermoedelijke leden van de terreurcel die toesloeg in Barcelona en Cambrils?

© afp

De twaalf leden van de terreurcel die achter de aanslagen in Catalonië zou zitten, zijn “opgepakt of dood”, aldus de politie. Onder hen zeker acht Marokkanen en één Spanjaard. Geen enkele van de gearresteerde verdachten of omgekomen daders stond bekend bij de politie voor terreurgerelateerde feiten. Sommigen waren wel bekende criminelen. Bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils vielen 15 doden en meer dan 120 gewonden.

De vier verdachten nog in leven

Driss Oukabir, een Marokkaan van 27 of 28 jaar, werd donderdag opgepakt in Ripoll, een kleine gemeente aan de voet van de Pyreneeën. De politie vond zijn paspoort in de bestelwagen die op een menigte inreed in Barcelona. Hij beweert dat zijn papieren gestolen werden.

In Ripoll pakte de politie ook Marokkaan Salah el Karib op, een vriend van Driss en beheerder van een zaak waarin gebeld kon worden naar het buitenland, volgens verschillende bronnen 34 jaar. Landgenoot Mohamed Aallaa (27) werd eveneens opgepakt.

Spanjaard Mohamed Houli Chemlal (21), geboren in de Spaanse enclave Melilla, werd opgepakt in Alcanar. Hij raakte er gewond bij de explosie woensdagnacht in een ‘safehouse’ op 200 kilometer van Barcelona. De vier verdachten werden dinsdagvoormiddag voor de rechter geleid.

© AFP

De terroristen die de politie doodschoot

Donderdagnacht doodde de politie vijf mannen in Cambrils, nadat ze door een politieblokkade in de badstad waren gereden. Ze stapten uit hun auto, een Audi A3, met valse bommengordels, messen en minstens één bijl, alvorens neergeschoten te worden. Het gaat om Moussa Oukabir (17), Mohamed Hichamy (24), zijn minderjarige broer Omar Hichamy, Saïd Aallaa (18) en Houssaine Abouyaaqoub. Ze woonden allemaal in Ripoll en hadden de Marokkaanse nationaliteit. Eén politieagent schoot vier van hen dood. De vijfde terrorist kon een vrouw neersteken, die aan haar verwondingen overleed, alvorens een andere agent hem neerschoot.

© AFP

De politie schoot Marokkaan Younes Abouyaaqoub (22), die geboren werd in het Marokkaanse Mrirt , maandagnamiddag dood in Subirats, 50 kilometer ten westen van Barcelona, na een klopjacht van vier dagen. De bestuurder van de bestelwagen van de Ramblas was gedurende enkele dagen de meest gezochte man van Spanje.

© EPA

De jihadi’s die omkwamen bij de explosie in Alcanar

De Marokkaanse imam Abdelbaki Es Satty, een veertiger, kwam op bij de explosie en daaropvolgende brand in het huis in Alcanar, waar de cel vermoedelijk bommen probeerde te vervaardigen om “een of meerdere aanslagen” in Barcelona te plegen. Es Satty, die een paar jaar in Ripoll verbleef waar hij de Koran onderwees aan jongeren, zat tussen 2010 en 2014 in de cel vanwege drugssmokkel. Hij verbleef “tussen januari en maart 2016” in ons land: in Vilvoorde en Diegem.

© rr

Er werden ook andere menselijke resten gevonden in Alcanar, maar die zijn nog altijd niet geïdentificeerd. De politie vermoedt dat het om Youssef Aallaa gaat, volgens de politie het twaalfde lid van de cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen