Snelheidsovertreders mogen examen en medische tests gratis afleggen

© Belga

De politierechters trekken de kosten voor het opnieuw afleggen van een rijexamen of voor een medisch onderzoek af van de boete.

Jelle Schepers

Wie in de politierechtbank van Halle een rijverbod opgelegd krijgt, moet soms ook nog slagen in zogeheten herstelonderzoeken en herstelexamens. Het komt erop neer dat je pas je rijbewijs pas terugkrijgt als je effectief kunt aantonen dat je geslaagd bent in een theoretisch en praktisch rijexamen en een medisch en psychologisch onderzoek. Gratis zijn die examens en onderzoeken niet. Een bezoekje aan het rijexamencentrum en een medisch en psychologisch onderzoek kosten samen al gauw 470 euro.

De laatste weken grijpen de rechters in de politierechtbank van Halle steeds vaker naar paragraaf 4 van artikel 29 in de verkeerswet, dat stelt dat in verzachtende omstandigheden de geldboete kan verminderd worden. Rechters kunnen met die wetsbepaling de kosten van herstelexamens en herstelonderzoeken aftrekken van de boete. “We brengen de kosten in mindering omdat het ons niet gaat om het geld met wel om de verkeersveiligheid”, stelt rechter Johan Van Laethem.

Failliet

De omstandigheden waarin de rechter de kosten voor de examens en onderzoeken in mindering willen brengen, zijn verschillend. Soms gaat het om mensen die het financieel niet al te breed hebben. Zo was er een man wiens zaak onlangs failliet was gegaan, maar die wel een zware boete riskeerde omdat hij op korte tijd al voor de tweede maal in Halle onder invloed werd betrapt. Net omwille van die financiële moeilijkheden, sprak de rechter de boete van 2.400 euro voor drie vierde met uitstel uit.

Onderzoek

Soms willen de rechters ook een onderzoek bevelen, zonder de beklaagde daarvoor op kosten te jagen. Dat was onder meer het geval voor een man die op 13 mei van vorig jaar in Dilbeek al zwalpend over de Ninoofsesteenweg reed, en dit met 1,93 promille alcohol in het bloed. Aangezien de man een blanco strafblad had en zich niet in staat van dronkenschap bevond, was het niet wettelijk verplicht om hem een van de hersteltesten op te leggen. Omwille van het hoge promillegehalte, wou de rechter toch dat de man op bezoek ging bij een arts en een psycholoog. De 416 euro die dat zou kosten, moet de man nu niet betalen. Wel kreeg hij de minimum boete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel.

Advocaten kunnen ook perfect zelf vragen om de kosten in mindering te brengen. Daardoor moet een vrouw die op 27 november van vorig jaar in Dilbeek 88 kilometer per uur reed en al vier veroordelingen op haar strafblad had staan, enkel de boete van 450 euro betalen. Het afleggen van de vier herstelexamens is op kosten van de staat.

In de praktijk moet de veroordeelde chauffeur wel eerst alle kosten zelf betalen. Het betalingsbewijs moet nadien samen met het attest van slagen en de factuur van de examens en proeven naar de FOD Financiën opgestuurd worden, die het geld nadien zal terug storten. De gunst tot terugbetaling kan ook slechts één keer worden toegekend. Wie niet slaagt en nadien een examen of proef opnieuw moet afleggen, moet die kosten uit eigen zak betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen