Schoten gelost nabij kerstmarkt in Franse stad Straatsburg: zeker drie doden en twaalf gewonden

Nabij de kerstmarkt in het centrum van de Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gelost. Daarbij zijn volgens de minister van Binnenlandse Zaken drie doden en twaalf gewonden gevallen, van wie zes in kritieke toestand zijn. De dader is nog op de vlucht. Bij hem zou dinsdagochtend nog een huiszoeking hebben plaatsgevonden.

rrln

Het schietincident vond dinsdag rond 20 uur plaats in het centrum van de stad, op de Rue des Orfèvres nabij de kerstmarkt. Een man zou met een automatisch wapen schoten gelost hebben op een menigte, waarop er paniek uitbrak. Volgens de prefectuur van Bas-Rhin vielen er zeker twee doden en elf gewonden, van wie er zes in kritieke toestand verkeren. Franse media spreken ondertussen van al vier doden. Eén van de gewonden is een militair.

Dader nog op de vlucht

De schutter is een 29-jarige man uit Straatsburg die bekend stond bij de autoriteiten als een gevaar voor de staatsveiligheid. Hij zou zich begeven in de radicale islamitische kringen van de Franse stad.

De man is nog op de vlucht, hoewel Franse media schrijven dat hij in het nauw zou zijn gedreven door de politie in een buitenwijk van Straatsburg. Er zou een vuurgevecht geweest zijn. Bij zijn woonst werd hij niet gevonden. De dader is dus nog altijd voortvluchtig.

© EPA-EFE

Al de hele dag gezocht

Een taxichauffeur heeft aan de politie verklaard dat de schutter de kerstmarkt ontvluchtte in zijn taxi en dat de man gewond was.

De dader moest zich normaal dinsdagochtend aanbieden bij de politie, in het kader van een onderzoek naar overvallen en een moordpoging. Verschillende anderen werden in dat onderzoek wel opgepakt, maar hij daagde niet op en de ordediensten troffen hem ook niet thuis aan, zo berichten Franse media. Bij een huiszoeking werden granaten aangetroffen. De man werd al de hele dag door de autoriteiten gezocht.

“Lockdown”

Omdat de dader(s) van de schietpartij nog altijd niet gevat kon worden, was de binnenstad van Straatsburg omstreeks 23.15 uur nog altijd hermetisch afgesloten. De burgemeester riep mensen op om binnen te blijven. Onder meer het Europees parlement was in “lockdown”, maar ook in de sportarena ‘Rhenus’, waar een basketbalmatch plaatsvond tussen Straatsburg en Ljubljana, mocht men niet buiten.

“We zitten veilig, maar zijn ook een beetje bang”

In Straatsburg bevindt zich het Europees Parlement. Europarlementslid en Truiens schepen Hilde Vautmans (Open Vld) beleefde het drama vanop de eerste rij. “We zitten met groep van veertig Truienaren in een restaurant in Straatsburg”, zei ze in een telefonische reactie aan Het Belang van Limburg. “Ze zijn hier op bezoek. Vandaag hebben ze het parlement bezocht en zijn ze eventjes naar de kerstmarkt geweest. Ik krijg deze periode van het jaar wel vaker groepen op bezoek. Morgen zouden ze de hele dag naar kerstmarkt gaan. We hebben het nieuws van de schietpartij vanuit België binnengekregen. Een paar van onze mensen hebben de schoten ook gehoord. We zitten nu veilig in een kelder, maar we zijn ook een beetje bang. We mogen ook niet naar buiten.”

Premier roept “interministeriële crisiscel” bijeen

De Franse premier Edouard Philippe heeft beslist om de “interministeriële crisiscel” te activeren na de schietpartij. Door het activeren van de crisiscel worden alle betrokken overheidsdiensten samengebracht.

Eén van de grootste kerstmarkten in Europa

De kerstmarkt van Straatsburg is één van de grootste van Europa en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het historisch centrum van de stad, waar de kerstmarkt zich bevindt, is omgeven door water. Op iedere brug waren beveiligingsposten waar bezoekers hun tassen moesten laten controleren.

“Het gaat om een zware aanval op onze publieke veiligheid”, reageert het Ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter. “We vragen onze inwoners om binnen te blijven en de raad van de autoriteiten op te volgen. We hopen zo snel mogelijk meer informatie te kunnen bieden.”

© rr

© AFP

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© REUTERS

© REUTERS

© Twitter

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER