Direct naar artikelinhoud
De mol

Hoe Pieter bij iedere eliminatie eigenlijk al verklapte dat hij de mol was

'De Mol'Beeld VIER

De laatste aflevering van 'De Mol' is achter de kiezen. Het werd een compilatie waarin de sabotages van de mol uit de doeken werd gedaan. Hoe mol Pieter te werk ging? Door zich als 'allemansvriend' te gedragen, maar tegelijk meedogenloos en subtiel te saboteren. Dat leverde enkele interessante fragmenten op.

Vorige week werd de mol ontmaskerd door Lloyd, de jongste deelnemer van de groep. Mol Pieter bleek geen heilig boontje, maar een toegewijde saboteur die op uitmuntende wijze de groep wist te dwarsbomen. Tijdens uitgekiende momenten liet hij de kandidaten begaan, om dan -wanneer het er om spande- zonder aarzelen in te grijpen. "Of dat gaat gaan voor mijn zieltje? Zeker, hé! Ik kan mijzelf vergeven, da’s een zalig voordeel", lachte 'pastoor Pieter' toen hij door de makers gevraagd werd. 

De mol biecht voor een laatste keer: "Ik zal blij zijn als ik het mag vertellen"

Vlak voor de finale ging Pieter nog even biechten. "Het is gigantisch zot om dit hele spel helemaal alleen gespeeld te hebben. Eigenlijk ligt dat niet in mijn aard, ik zou heel hard willen meedoen."

Meesterlijk, zo worden zijn acties omschreven. Maar hoe werd Pieter de mol? Door zich bij zoveel mogelijk proeven in een tactische sleutelpositie te wringen zonder de verdenking op hem te krijgen, zo bleek. Zoals hoe hij de proef met de paarden iedereen kon overtuigen om het brandijzer met de paardrijders mee te sturen en zo de proef al te doen mislukken lang voordat Joke werd afgeknald. 

Tijdens de liftproef wist hij z'n medekandidaten te overtuigen om voor de vrijstellingen te gaan, terwijl eigenlijk iedereen meer geneigd was om voor de groepspot te kiezen. “Ik vind dat we moeten afspreken: geen geld is geen geld”, klonk het. En iedereen volgde hem blindelings. Missie geslaagd. Bij de Mexican stand-off zaaide Pieter dan weer wantrouwen door afleidingsmanoeuvres te gebruiken. Zelfs zijn bloedeigen broer ontsnapte niet aan de trukendoos van de mol:

Dé verborgen hint

Het allerleukste aan de slotaflevering van 'De Mol' zijn telkens de verborgen tips waarmee de kijker de mol kon ontmaskeren. Elk jaar worden de makers daarin een tikkeltje voorzichtiger. Zo moest u tijdens deze editie wel héél goed opgelet hebben. Na elke eliminatie knipperde Pieter in morse een letter. En daarmee was maar één woord te vinden dat weinig aan de verbeelding overliet... Zou het ooit iemand opgevallen zijn?

Geld voor Mexicaanse weesjes

Maar hoe straf Pieter ook 'molde', toch had één iemand hem al van het prille begin door, zo bleek. Lloyd. Toen Channy in aflevering 2 voor dokter Steve koos, besefte ook Baha dat er iets niet in de haak was met de priester. Door Lloyd uit te kiezen voor enkele opdrachten -en hem op die manier van zijn verdachtenlijstje te kunnen schrappen - kwam Baha bij de priester uit. 

Maar doordat Lloyd op het einde een chatgesprek won met de mol en zo te weten kwam dat de saboteur de hete peper gaf, had de student in de cruciale fase van de finale een licht voordeel op Baha. Met twee juiste antwoorden meer won hij zo 27.665 euro. Het maakt Lloyd tot  de jongste winnaar in de geschiedenis van het programma. Z'n medekandidaten mogen een beetje meegenieten. Hij zal een feestje geven en -belofte maakt schuld- ook de Mexicaanse weeskindjes krijgen een deel van de overwinningspot.